Ministrul Tranziției Ecologice din Italia, Roberto Cingolani, a declarat sâmbătă că naționalizarea se numără printre opțiunile actuale ale Guvernului de la Roma pentru a salva rafinăria locală Lukoil (LKOH.MM) din Insula Sicilia.
După ce Uniunea Europeană a impus embargo petrolier asupra Rusiei, Italia ar putea fi grav afectată de interdicția importurilor maritime ruse deoarece rafinăria italiană ISAB se aprovizionează aproape în totalitate de la compania rusească Lukoil.
„Există mai multe opțiuni în studiu, una este ceva de genul naționalizării… alta este ca un cumpărător extern să intervină, de exemplu”, a declarat sâmbătă ministrul Tranziției Ecologice din Italia, Roberto Cingolani, la un eveniment organizat de ziarul italian Il Foglio. Acesta nu a precizat cine ar putea fi acest cumpărător extern.
Menționăm faptul că rafinăria italiană ISAB reprezintă aproximativ 20% din capacitatea de rafinare a Italiei, având aproximativ 1.000 de angajați.
În trecut, ISAB obișnuia să cumpere 30%-40% din materia primă din Rusia, iar restul provenea de pe piețele internaționale. Însă de pe 24 februarie 2022, rafinăria italiană a fost nevoită să se aprovizioneze aproape în totalitate cu țiței rusesc de la Lukoil deoarece băncile internaționale nu îi mai acordă credite.
În aprilie 2022, surse anonime au declarat pentru agenția de presă Reuters că o naționalizare temporară a ISAB este una dintre opțiunile pe care Guvernul de la Roma le ia în considerare în cazul unor sancțiuni împotriva petrolului rusesc, lucru care s-a și întâmplat recent.
Amintim faptul că, la începutul lunii iunie, Uniunea Europeană a adoptat al şaselea pachet de sancţiuni economice împotriva Rusiei, drept răspuns la invadarea ilegală a Ucrainei, a anunţat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.
UE a impus un embargo petrolier asupra Rusiei
Noul pachet de sancțiuni economice vizează „capacitatea Rusiei de a finanţa războiul, prin impunerea de sancţiuni economice suplimentare”, a declarat recent Josep Borrell.
Acesta conţine o interdicţie completă asupra ţiţeiului brut şi produselor petroliere livrate pe mare, dar nu include petrolul transportat prin conducte, ceea ce înseamnă că măsura acoperă 90% importurile europene de petrol din Rusia.
Interdicţia face obiectul anumitor perioade de tranziţie pentru a permite sectorului şi pieţei globale să se adapteze. Noul pachet de sancţiuni a fost adoptat după ce Ungaria şi alte câteva ţări membre UE au făcut un lobby masiv împotriva unei propuneri de embargou total asupra petrolului rusesc importat de UE, potrivit agenției de presă DPA.
Ce alte sancțiuni economice au fost incluse în noul pachet UE?
De altfel, noile sancţiuni prevăd și excluderea Băncii Centrale din Rusia (Sverbank) din sistemul internaţional de comunicaţii financiare SWIFT, interdicţii asupra a încă trei posturi de televiziune ruse deţinute de stat şi sancţiuni contra unor indivizi răspunzători pentru crimele de război comise de armata rusă în Ucraina.
Amintim faptul că cele cinci runde precedente de sancţiuni europene contra Federației Ruse au vizat economia, sistemul financiar, banca centrală, oficialităţi guvernamentale ruse de rang înalt, pe preşedintele rus Vladimir Putin şi pe cercul său de apropiaţi.