Guvernul de la Roma reduce prognoza de creștere economică pentru 2023

Sursă: Unsplash

Guvernul italian demisionar condus de Mario Draghi a redus miercuri prognoza de creștere economică pentru anul viitor la 0,6%. Ceea de a dus la această decizie sunt costurile uriașe cu energia. Totuși, a declarat că veniturile solide vor asigura totuși o îmbunătățire a finanțelor publice.

Guvernul de la Roma reduce prognoza de creștere economică pentru 2023

Economia Italiei se va răci brusc anul viitor din cauza crizei energetice actuale și a incertitudinii continue, potrivit celor mai recente previziuni bugetare, creând o mare bătaie de cap pentru viitoarea administrație condusă de Giorgia Meloni.

Creșterea economică va încetini până la 0,6%, ceea ce reprezintă o scădere masivă față de previziunile de 2,4% făcute în aprilie. Previziunile guvernului condus de premierul demisionar Mario Draghi prevăd o expansiune de 3,3% în acest an, o îmbunătățire față de previziunile anterioare care ajută la reducerea deficitului la 5,1% din PIB în 2022 și la 3,4% în 2023.

Înrăutățirea perspectivelor va fi o provocare pentru Meloni, liderul partidului Frații Italiei și șeful coaliției de dreapta care a câștigat alegerile de duminică. Se așteaptă ca aceasta să intre în funcție peste aproximativ o lună.

Ea va trebui să găsească o modalitate de a reconcilia nevoia de a ține sub control datoria și finanțele uriașe ale țării cu promisiunile de a proteja întreprinderile și familiile italiene de cele mai grave efecte ale crizei energetice și economice.

Datoria este estimată la 145,4% din producție în acest an și la 143,2% în 2023. Deși cifra rămâne ridicată, este o îmbunătățire față de cea de 150,3% din PIB înregistrată anul trecut.

Cu toate acestea, nevoile de cheltuieli ale Italiei rămân considerabile. Guvernul a cheltuit 66 de miliarde de euro (64 de miliarde de dolari) pentru a ajuta populația să achite facturile la energie și este probabil că va fi nevoie de mai mult, scrie Bloomberg.

Energia, impozitele și pensiile, primele provocări pentru Meloni

Giorgia Meloni, despre care se preconizează că va fi numită prima femeie prim-ministru al Italiei după alegerile de duminică, va trebui să abordeze o serie de probleme economice presante imediat ce guvernul său va intra în funcție.

Procedurile instituționale laborioase ale țării înseamnă că acest lucru nu se va întâmpla timp de cel puțin o lună, timp în care premierul demisionar Mario Draghi rămâne în funcție. Săptămâna aceasta, el va publica noi previziuni economice care se așteaptă să arate o perspectivă mai întunecată, au declarat sursele.

Prima sarcină a lui Meloni, liderul formațiunii de extremă-dreapta Frații Italiei, va fi să găsească miliarde de euro pentru a-și respecta promisiunile electorale de a reduce costurile energiei, de a diminua taxele și de a bloca creșterea vârstei de pensionare, care ar urma să intre în vigoare din ianuarie.

Criza energetică „va fi primul test pentru noul guvern”, a declarat reporterilor liderul Ligii, Matteo Salvini, principalul ei aliat din coaliție, scrie Reuters.