Germania vrea ca profiturile excepţionale realizate de anumite companii energetice graţie exploziei preţurilor pe piaţă să fie puse la contribuţie pentru reducerea facturilor familiilor, a anunțat cancelarul Olaf Scholz în cursul zilei de duminică.
Guvernul din Germania pregătește o noua taxă pentru companiile din energie care au făcut profituri uriașe
În documentul ce prezintă un nou plan masiv de ajutoare contra inflaţiei, guvernul arată că va pleda pentru ca o măsură ‘de prelevare parţială a profiturilor aleatorii’ ale acestor companii să fie pusă în aplicare în cadrul Uniunii Europene, dar se declară pregătit să acţioneze la nivel naţional.
‘Producătorii profită pur şi simplu de preţurile foarte ridicate la gaz care determină preţul la electricitate’, a afirmat cancelarul neamț într-o conferinţă de presă.
Taxarea profiturilor va fi însă diferită în Germania
Reforma dorită de Berlin diferă totuşi de taxarea profiturilor excepţionale ale grupurilor energetice, decisă de unele guverne în Europa, a subliniat ministrul finanţelor, Christian Lindner, cu acelaşi prilej. Guvernul a discutat despre această ‘idee controversată’, dar ‘există rezerve constituţionale cu privire la acest subiect’, a adăugat liderul liberalilor germani, care se opune vehement principiului unei taxe.
Duminică, el a subliniat că nu este vorba despre ‘o sursă de venituri care poate fi planificată şi care permite organizarea unei reduceri rapide’ a facturilor gospodăriilor.
Contribuție obligatorie a companiilor de energie de zeci de miliarde de euro
Cu toate că nu este folosit cuvântul ‘taxă’, totuși, ar urma să fie vorba fix despre o contribuţie obligatorie a companiilor din sectorul energetic. Aceasta este planificată să reducă preţul energiei electrice plătit de consumatori casnici şi firme.
Această contribuţie obligatorie din Germania ar putea aduce ‘mai multe zeci de miliarde de euro’, a indicat Lindner.
În pofida opririi prelungite a gazoductului Nord Stream care leagă Rusia de nordul Germaniei, ţara ‘va putea face faţă acestei iermi’, a dat asigurări cancelarul Scholz.
‘Rusia nu mai este un furnizor de energie fiabil (…) Guvernul federal s-a pregătit pentru această eventualitate încă de la începutul anului’, a spus Scholz. El a subliniat că, datorită diversificării surselor de aprovizionare, repornirii unor centrale pe cărbune şi umplerii depozitelor de gaz, Germania este în măsură să facă faţă lunilor următoare