Guvernul din Slovacia a fost demis prin moțiune de cenzură

Slovacia

SURSA FOTO: Dreamstime

Guvernul minoritar din Slovacia a fost demis joi, 15 decembrie 2022, în urma unei moţiuni de cenzură iniţiate de un fost partener al coaliţiei guvernamentale.

Guvernul minoritar din Slovacia a fost demis prin moțiune de cenzură

Guvernul minoritar din Slovacia, condus de premierul de dreaptă Eduard Heger, a fost demis joi, 15 decembrie 2022, în urma unei moţiuni de cenzură iniţiate de către formaţiunea politică SaS (Libertate şi Solidaritate), un fost partener al coaliţiei guvernamentale.

În prezent, Slovacia trece printr-o criză politică, după ce partidul liberal-libertarian SaS (Libertate şi Solidaritate) s-a retras din cadrul coaliției de guvernare din cauza unui lung conflict cu ministrul de Finanţe, Igor Matovic, şeful principalului partid de guvernământ – OLaNO (Oameni Obişnuiţi şi Personalităţi Independente).

Din cei 150 de deputaţi, 78 au votat pentru demiterea guvernului. Potrivit agenției de presă AFP, căderea sa nu implică organizarea alegerilor anticipate, a căror convocare este îngreunată de prevederile din Constituţie. Astfel că, preşedintele Slovaciei, Zuzana Caputova, va trebui să desemneze un nou premier care să conducă timp de 14 luni până la următoarele alegeri la termen.

Despre Guvernul Slovaciei

Guvernul este numit de președintele Republicii Slovace la recomandarea prim-ministrului. Pentru politica și administrarea sa, Guvernul este responsabil în fața Consiliului Național al SR (parlamentul slovac).

În calitate de formulator-șef al politicii publice a națiunii conform Constituției, Guvernul are autoritatea de a face politici majore în materie de economie națională și securitate socială. Acţionând în interesul naţiunii, este responsabil pentru îndeplinirea obiectivelor programului Guvernului în sfera bugetului naţional adoptat.

Principalele funcții ale Guvernului include:

  • formularea de propuneri privind bugetul de stat;
  • întocmirea bilanțului anual de închidere și emiterea de reglementări și decrete guvernamentale în baza competențelor care îi sunt date prin lege;
  • formularea și conducerea politicii externe a națiunii;
  • înaintează proiecte de lege parlamentului slovac, care sunt frecvent precedate de discuții și consultări la nivel național cu organizațiile relevante;

Potrivit legislației actuale, Guvernul poate discuta în cadrul procedurilor sale o moțiune de vot de încredere, cazuri de grațiere a infractorilor și numirea sau revocarea din funcție a înalților funcționari publici, scrie pe site-ul oficial al Guvernului din Slovacia.