Așadar, Legea privind măsurile fiscale include mai multe schimbări importante. Una din ele vizează eliminarea posibilității de a plăti la jumătate amenzile primite de la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Conform legii, anumiți operatori economici nu beneficiază de posibilitatea achitării, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ.

Guvernul elimină posibilitatea de a plăti la jumătate amenzile de la ANAF

Amintim că Marcel Ciolacu va merge în fața Parlamentului, unde își va angaja răspunderea pe acest proiect de lege. Premierul va face acest lucru în cursul săptămânii actuale.

„Prin derogare de la prevederile art.16 alin.(1) și art.28 alin.(1) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.180/2002, cu modificările şi completările ulterioare și ale art.22, alin.(2) din Legea nr.203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale, cu modificările și completările ulterioare, contravenienții sancționați în baza prevederilor prezentei legi, a Legii contabilității nr.82/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, a Legii nr.70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, cu modificările și completările ulterioare, a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, a Legii nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.41/2022 pentru instituirea Sistemului naţional privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport şi de abrogare a art. XXVIII din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cu modificările și completările ulterioare, nu beneficiază de posibilitatea achitării, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ”, arată Legea privind măsurile fiscale.

Legea privind măsurile fiscale include mai multe schimbări

Amintim că Legea privind măsurile fiscale include mai multe schimbări. De exemplu, aceasta vine cu modificări importante pentru angajaţii de la stat. Este vorba despre tăieri consistente la nivelul sporurilor primite de bugetari.

Sporul pentru condiții considerate periculoase sau vătămătoare va fi limitat la 15% din salariul de bază. Mai mult, acest spor pentru angajaţi nu va putea depăşi 1.500 de lei brut lunar.

Noua lege îi vizează pe angajaţii din mai multe familii ocupaţionale de funcţii bugetare. Potrivit documentului, vor fi afectaţi cei din următoare familii ocupaţionale:

  • Învățământ;
  • Sănătate și asistență socială;
  • Cultură;
  • Diplomație;
  • Justiție și Curtea Constituțională;
  • Apărare, ordine publică și securitate națională;
  • Personalul din autoritățile și instituțiile publice finanțate integral din venituri proprii, aflate în subordinea, sub autoritatea, în coordonarea Guvernului, ministerelor și a celorlalte organe de specialitate ale administrației publice centrale și locale, din cele aflate în coordonarea prim-ministrului, precum și din cele aflate sub controlul Parlamentului;
  • Administrație.