Este vorba în primul rând de industriile exportatoare şi de sectorul turismului. Sectoarele de inovaţie şi cercetare, infrastructurile şi consumatorii ar urma să beneficieze şi ele de acest plan de ajutor, ale cărui măsuri concrete vor fi luate de un grup de lucru, intitulat generic "task force".
Sprijinul financiar pentru firme va fi finanţat din excedentul bugetar prognozat pentru 2011, de 2,5 miliarde de franci elveţieni. Planul va fi supus aprobării parlamentului elveţian, care se va pronunţa asupra lui în sesiunea din toamnă.
Consiliul federal, care a avut miercuri reuniunea sa săptămânală, a salutat şi noua intervenţie a Băncii naţionale de miercuri, pentru deprecierea francului elveţian.
De asemenea, Consiliul federal a decis să ia măsuri pentru lupta împotriva supraîncălzirii pieţei imobiliare din Elveţia. În practică, cum dobânzile sunt la cel mai scăzut nivel istoric, din ce în ce mai multe bănci acordă credite imobiliare pentru a combate aprecierea francului elveţian. Pentru a evita orice derapaj, băncile vor fi obligate să-şi întărească fondurile proprii, începând de la 1 ianuarie anul viitor.
Bursa elveţiană, care a oscilat miercuri între roşu şi verde, a închis în cele din urmă în creştere cu 0,89%, un indice SMI de 5.421,21 puncte, în creştere cu 47,91 puncte.
Francul elveţian a continuat să crească miercuri în ciuda măsurilor de intervenţie ale Băncii naţionale. La ora locală 17.45 (15.45 GMT), francul s-a apreciat cu 0,66% faţă de euro şi a ajuns la paritatea de 1,13 CHF pentru 1 euro.
SURSA: Agerpres