Guvernul elvețian, obligat de CEDO să schimbe legea pensiilor pentru că îi discriminează pe bărbați

elvetia

SURSA FOTO: Dreamstime

Decizia Curții Europene a Drepturilor Omului va obliga autoritățile elvețiene să modifice legea pensiilor și să plătească retroactiv milioane de euro tuturor bărbaților pensionari discriminați. Despre ce este vorba mai exact și cum s-a ajuns la o astfel de decizie?

Guvernul elvețian îi discriminează pe bărbați în ceea ce privește beneficiile acordate prin legea pensiilor, a constatat Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Guvernul obligat să facă plățile și să schimbe legea

Decizia CEDO va obliga guvernul elvețian să facă plăți retroactive în valoare de milioane de euro și să rescrie legea pensiilor.

În prezent, văduvele din Elveția primesc o pensie de urmaș pentru tot restul vieții lor, în timp ce bărbații primesc plăți doar dacă au copii sub 18 ani.

Conceptul de „bărbat susținător al familiei” nu este suficient pentru a justifica acest lucru, a constatat CEDO, potrivit BBC.

Decizia s-a axat pe cazul lui Max Beeler, un elvețian a cărui soție a murit într-un accident la începutul anilor ’90. În vârstă de 41 de ani, el a renunțat la locul de muncă pentru a avea grijă de cei doi copii mici ai lor și a fost susținut de o pensie de urmaș, a relatat presa locală.

Dar în 2010 plățile de pensie au fost oprite, deoarece copilul său cel mic a împlinit 18 ani. Dacă Beeler ar fi fost femeie, plățile ar fi continuat pentru tot restul vieții sale, indiferent dacă ar fi avut sau nu copii.

Bărbatul a făcut recurs împotriva acestei decizii. Instanțele locale i-au respins demersul susținând că bărbații ar trebui să se întoarcă la serviciu după ce copiii devin adulți.

CEDO i-a dat dreptate elvețianului

Cazul a ajuns la CEDO, unde Beeler a susținut că a fost discriminat. Instanța a constatat o încălcare a Convenției Europene a Drepturilor Omului și i-a dat dreptate elvețianului. Ca urmare, bărbatul își va primi din nou pensia, iar decizia ar putea deveni un precedent pentru multe persoane aflate în situații similare.

De asemenea, se așteaptă ca decizia să redeschidă o dezbatere de lungă durată în Elveția cu privire la puterea pe care ar trebui să o aibă judecătorii europeni asupra legislației naționale.

CEDO este o instanță internațională cu sediul la Strasbourg, în Franța, care se pronunță cu privire la presupusele încălcări ale Convenției Europene a Drepturilor Omului. Convenția are 46 de semnatari, inclusiv câteva țări, precum Elveția, care nu sunt membre ale Uniunii Europene.