Reprezentanții marilor producători de medicamente din România trag practic Guvernul de mânecă, în urma indeciziei și a lipsei de acțiune privind asigurarea pentru populație a celor necesare, în plină criză de coronavirus.
Deși a fost declarată starea de urgență în România, începând de luni, autoritățile nu par grăbite să ia măsuri concrete prin care să lupte cu epidemia de coronavirus.
Dacă cea mai mare parte a măsurilor de sprijinire a economiei naționale se află încă la stadiul de dezbateri și discuții, nici în privința măsurilor adoptate în plan medical nu se poate spune că autoritățile din România au excelat.
Lipsa de acțiune a autorităților
Din contră, există critici că factorii de decizie nu realizează importanța consolidării producției de medicamente.
”Incredibil. Nici acum nu ne dăm seama de importanța consolidării producției din sectorul de sănătate. Vin fabricile de medicamente să roage autoritățile să le spună de ce au nevoie, în loc să vină autoritățile cu o Schemă de ajutor si facilități de 300 milioane lei pentru stimularea industriei asociată sectorului de sănătate, firme ce produc în România”, a scris marți economistul Cristian Socol, pe Facebook.
În context, trebuie menționat că Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj, cel mai mare producător medicamente din România, a declarat că nu a fost contactat încă de nimeni, din partea autorităților.
Medicamente la cerere
Asta deși compania poate orice medicament util, în plină criză de coronavirus, și în orice cantități ar putea fi necesare.
Astfel, Damian a precizat că Terapia Cluj poate fabrica la cerere anumite medicamente şi în cantităţi specifice, dacă autorităţile solicită acest lucru, pentru a combate răspândirea noului coronavirus.
Doar că nu a fost primit încă niciun semnal din partea autorităților române, a mai precizat el.