Guvernul este răspunzător în cazul apariției unor cazuri de COVID după deschiderea şcolilor

școala coronavirus

Sursă foto: INQUAM Photos, Virgil Simonescu

Europarlamentarul Victor Negrescu este îngrijorat în legătură cu redeschiderea școlilor. El este părere că Guvernul ar trebui să îşi asume responsabilitatea dacă se constată apariţia unor cazuri de COVID-19 generate de mersul la şcoală.

Guvernul are o responsabilitate fără precedent odată cu redeschiderea școlilor. Europarlamentarul Victor Negrescu susține că Executivul ar trebui să își asume apariţia unor cazuri de COVID-19 generate de mersul la şcoală în primele două săptămâni.

Declarația acestuia vine în contextul în care există anumite „dispute” între Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii. De asemenea, acesta este de părere că lipsesc anumite chestiuni concrete legate de gestionare a situaţiei.

„Mâine (luni – n.r.) reîncep şcolile în format fizic. Bâlbâieli şi dispute între Ministerul Educaţiei (PNL) şi Ministerul Sănătăţii (USR), un ordin comun neclar, o totală lipsă de abordare realistă, documente solicitate părinţilor, ulterior retrase, nicio alocare bugetară şi un vid organizatoric rar întâlnit”, a scris Victor Negrescu pe Facebook.

Guvernul trebuie să ia atitudine

Totodată, acesta a vorbit și despre aeste documente. Potrivit europarlamentarului, nu se explică cum se va menţine distanţa fizică de 1 metru, nu există un buget pentru redeschiderea şcolilor şi asigurarea echipamentelor de protecţie, nu avem un program de testare pentru şcoli, un număr infim de profesori vaccinaţi, nu a fost suplimentat numărul de cadre medicale în şcoli; au scos sistemele de protecţie şi au crescut la capacitate maximă clasele fără alte soluţii.

Totodată, Negrescu a mai subliniat faptul că nu este clar cum vor fi gestionate practic absenţele profesorilor sau ale elevilor şi nici cum vor fi implementate formele hibride, iniţial respinse de MEN.

Un alt lucru neexplicat este organizarea pauzelor. Mai exact, dacă poate copilul să respire fără mască pentru câteva minute, ce se va întâmpla cu acei copii cu probleme de respiraţie sau alte afecţiuni sau ce tip de mască este permis şi că nu s-a luat nicio măsură privind transportul şcolar.

Europarlamentarul a amintit faptul că în urmă cu aproape o lună, a venit cu o serie propuneri concrete folosind „modele europene” şi exemplele comunităţilor şcolare implicate din România, însă totul a fost ignorat.

În acest context, Guvernul este cel care trebuie să își asume responsabilitatea în cazul unui eventual eșec.

„Cred că actualul Guvern trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru acest eşec dacă se constată apariţia unor cazuri generate de mersul la şcoală în primele două săptămâni. Aş prefera însă să se facă ce trebuie, iar toată lumea să fie sănătoasă”, a conchis europarlamentarul.

 

Sursă foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu