„Va trebui să reintroducem pe ordinea de zi ordonanţa de urgenţă privitoare la modificările la IMM Invest”, a transmis Ludovic Orban, la începutul şedinţei de Guvern.
Orban solicită transmiterea de urgenţă la Monitorul Oficial
De asemenea, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a precizat, la solicitarea premierului, că a luat în calcul „observaţiile” Consiliului Legislativ, unele dintre acestea vizând „câteva modificări importante”.
„Creşterea plafonului de la 15 miliarde la 20 de miliarde, implementarea unei perioade standard de subvenţionare a dobânzii de 8 luni de la data acordării creditului, pentru că, iniţial, se ducea până la sfârşitul anului şi atunci este o perioadă standard pentru toţi cei care beneficiază de acest program.
Crearea unor posibilităţi ca microîntreprinderile şi aici am văzut o cerere care a venit de la microîntreprinderi şi întreprinderile mici pentru accesarea creditelor, linii de credit pentru finanţarea capitalului de lucru în valori mai mari de până la 5 milioane. Şi, am eliminat cerinţa prin care beneficiarii programului se obligau să nu disponibilizeze personalul existent până la data de 31 decembrie 2020, deci program de lucru din ce în ce mai flexibil”, a subliniat Florin Cîţu.
Ludovic Orban a transmis că, după adoptarea în şedinţa de Guvern, actul normativ să fie publicat în Monitorul Oficial în regim de urgenţă.
„Solicit după adoptare transmiterea de urgenţă la Monitorul Oficial”, a adăugat Ludovic Orban Orban.
Finanțele anunță modificări pentru IMM Invest
Potrivit unui proiect de Ordonanţă publicat de Ministerul Finanţelor Publice, plafonul total al garanţiilor ce pot fi acordate în programul IMM Invest va creşte la 20 de miliarde de lei, de la 15 miliarde de lei în prezent, iar beneficiarii programului nu vor mai fi obligaţi să păstreze personalul până la sfârşitul anului în curs, transmite Agerpres.
Instituţia precizează că a obţinut acordul Comisiei Europene pentru aceste schimbări în schema de ajutor de stat în data de 7 august.
De asemenea, se vor face și alte modificări ce vizează implementarea unei perioade standard de subvenţionare a dobânzii de 8 luni de la data acordării creditului, pentru crearea unor condiţii egale pentru toţi beneficiarii ce accesează Programul, şi crearea posibilităţii microîntreprinderilor şi întreprinderilor mici pentru accesarea creditelor/liniilor de credit pentru finanţarea capitalului de lucru de valori mai mari, de până la 5 milioane lei, potrivit notei de fundamentare care însoţeşte proiectul de act normativ.
Totodată, perioada până la care pot fi efectuate plăţile reprezentând grantul în cadrul Schemei de ajutor de stat a fost prelungită până la 31 octombrie 2021.
Bugetul Schemei de ajutor de stat aferent granturilor va fi majorat până la suma de 1,106 miliarde de lei, aproximativ 228,42 milioane de euro, în condiţiile creşterii plafonului total al garanţiilor care pot fi acordate în anul 2020 la suma de 20 miliarde de lei.
„Impactul financiar va fi pozitiv prin menţinerea în funcţiune a IMM-urilor existente implicit a numărului de angajaţi, situaţia actuală ducând spre o închidere masivă a IMM-urilor fără intervenţia statului printr-un ajutor consistent.
La momentul acordării, garanţiile care vor fi emise în cadrul Programului nu reprezintă plăţi din bugetul de stat, ci determină exclusiv majorarea datoriei publice”, precizează iniţiatorii proiectului.
Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea