Guvernul își dorește ca despăgubirile către victimele incendiului din octombrie 2015 din clubul „Colectiv” să fie date cât mai repede. Echipe de specialişti de la Ministerul Finanţelor şi Ministerul Justiţiei au primit misiunea de a stabili, în cel mai scurt timp, mecanismul concret de plată a despăgubirilor.
Suma privind despăgubirile este de aproximativ 50 de milioane de euro.
Curţea de Apel Bucureşti a decis, în data de 12 mai, că Primăria Sector 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov vor plăti în solidar cu patronii clubului Colectiv şi 2 pirotehnişti daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului din octombrie 2015 din clubul „Colectiv”. De asemenea, inculpaţii menţionaţi, ISU şi Primăria Sectorului 4 trebuie să plătească mai multor spitale din Bucureşti şi din ţară peste 8 milioane lei, contravaloarea cheltuielilor de spitalizare.
Daniel Băluță, edilul Sectorului 4 din București, a anunțat pe data de 26 mai, că se va adresa personal Guvernului României pentru a primi banii necesari pentru plata despăgubirilor victimelor din clubul Colectiv. Potrivit spuselor sale, Primăria Sectorului 4 din București este obligată moral să despăgubească victimele incendiului de la Colectiv.
„Este o obligaţie cel puţin morală pe care Primăria Sectorului 4 o are, pentru că ea a fost consfinţită de judecători, şi anume aceea de a plăti despăgubirile integral şi cât mai repede.
În mod evident, această sumă reprezintă mai mult de jumătate din bugetul Sectorului 4, această sumă în valoare reală nu are cum să existe pentru că şi dacă mâine se vor face popriri pe conturi, cheltuielile de funcţionare vor fi, iar ponderea pe care investiţiile din buget local o au în ansamblul global este una foarte mică, ceea ce ar însemna un timp extrem de lung în care Sectorul 4, cel puţin, nu vorbesc în numele celor de la ISU, ar reuşi să plătească această datorie, lucru care nu este normal şi nu este drept.
Ca atare, este exact aşa cum prevede legea, o situaţie de urgenţă, şi am întreprins deja demersurile necesare accesării Fondului de rezervă al Guvernului”, a declarat, atunci, Daniel Băluță. El a susținut atunci că a avut deja discuţii oficiale cu guvernanții români şi cu Ministerul Finanţelor despre suma necesară pentru a depăgubi victimele din Colectiv.