Adunarea Națională a Franței demite guvernul pentru prima dată din 1962

Guvernul minoritar condus de premierul Michel Barnier a fost demis miercuri printr-o moțiune de cenzură votată de Adunarea Națională a Franței. Este pentru prima dată din 1962 când un astfel de eveniment are loc, anunță agenția France Presse. Moțiunea a fost susținută de alianța formată din stânga și extrema dreaptă, obținând 331 de voturi, mult peste majoritatea necesară.

Demisia guvernului vine la doar trei luni după instalarea lui Michel Barnier ca prim-ministru și la șase luni de la dizolvarea Adunării Naționale de către președintele Emmanuel Macron, decizie care a condus la alegeri legislative anticipate. Rezultatul acestor alegeri a fost formarea unei Adunări Naționale divizate în trei blocuri: alianța de stânga, macroniștii și extrema dreaptă, niciunul dintre ele neavând majoritate absolută.

Criza politică a fost agravată de folosirea articolului 49.3 din Constituție de către guvern pentru a adopta bugetul asigurărilor sociale fără vot în Parlament. Decizia premierului Barnier de a ceda în fața cererilor partidului Rassemblement National (RN) a generat controverse, fiind considerată periculoasă pentru echilibrul politic și financiar al țării.

Se cere demisia lui Emmanuel Macron

Liderul RN, Jordan Bardella, a criticat bugetul adoptat de guvern, calificându-l drept „periculos pentru creșterea economică și puterea de cumpărare”. În același timp, premierul Michel Barnier a avertizat că demiterea guvernului va complica și mai mult situația bugetară și economică a țării, având în vedere că deficitul public este deja prognozat să ajungă la 6,1% din PIB în 2024, față de 4,4% estimat anterior.

Președintele Emmanuel Macron, aflat într-o vizită oficială la Riad, a cerut calm, subliniind că nu crede în adoptarea moțiunii de cenzură. Totuși, votul decisiv a confirmat pierderea încrederii în guvernul Barnier, reflectând o criză profundă de legitimitate politică.

Partidul „Franța Nesupusă” (LFI), prin vocea președintei grupului din Adunare, Mathilde Panot, a cerut miercuri demisia președintelui Emmanuel Macron și organizarea de alegeri prezidențiale anticipate.

„Moțiunea de cenzură inevitabilă a avut loc. Chiar cu un Barnier la fiecare trei luni, Macron nu va rezista trei ani”, a declarat liderul LFI, Jean-Luc Mélenchon, pe rețeaua de socializare X.

Macron va trebui să numească un nou premier

Demiterea guvernului îl obligă pe președintele Emmanuel Macron să numească un nou prim-ministru. Procesul se anunță complicat, având în vedere precedentul de aproape 50 de zile necesare pentru a-l desemna pe Michel Barnier în septembrie.

În cazul în care nu se ajunge la un acord rapid, Parlamentul ar putea fi nevoit să adopte o lege specială pentru a asigura funcționarea instituțiilor statului.