Planul de reformare a sistemului de stat de pensii din Franţa nu va modifica vârsta legală de pensionare de 62 de ani, a afirmat premierul francez Jean-Marc Ayrault într-un interviu acordat publicaţiei Journal du Dimanche.
‘Nu ne vom atinge de vârsta legală de pensionare. Principala temă a deciziilor noastre o reprezintă corectitudinea’, a declarat Jean-Marc Ayrault.
Franţa este sub presiune să rezolve deficitul sistemului de pensii, care, avertizează oficialul francez, ar putea urca la 20 miliarde de euro până în 202, dacă nu se vor adopta măsuri corespunzătoare. Reforma ‘va rezolva inegalităţile’ care au rezultat din achitarea diferită a pensiilor, în funcţie de profesiune şi durata angajării, a dat asigurări Ayrault. Acesta a susţinut şi planul preşedintelui Hollande care a anunţat joi că acele companii care acordă angajaţilor salarii mai mari de un milion de euro vor trebui să plătească un impozit de 75% pe acele salarii, după ce planul său anterior vizând supraimpozitarea persoanelor înstărite a fost respins de curtea constituţională. Hollande a apreciat că transferarea poverii impozitelor dinspre milionari spre companii ar fi o modalitate pentru a-i face pe cei mai bogaţi francezi să contribuie la ieşirea din criză.
Preşedintele francez speră că noua propunere, care are nevoie însă de aprobarea Parlamentului, va determina companiile să reducă pachetele salariale acordate directorilor într-un moment în rata şomajului creşte, iar angajaţilor li se cere să accepte salarii mai mici. Ayrault a explicat că vor fi afectate de această măsură numai companiile care îşi plătesc generos directorii. ‘Salariile indecente sunt plătite în marile corporaţii’, a afirmat premierul francez, negând că vor fi afectaţi de această măsuri şi sportivii sau artiştii.
În 2010, fostul preşedinte conservator Nicolas Sarkozy a lansat o reformă a sistemului de pensii care a majorat vârsta de pensionare cu doi ani, la 62 de ani, ceea ce a declanşat proteste de stradă în întreaga ţară timp de săptămâni. Guvernul socialist al lui Hollande a revizuit de atunci reforma pentru a le permite persoanelor care încep să lucreze înainte de vârsta de 20 de ani să se pensioneze la 60 de ani şi pentru a uşura condiţiile de acces la pensii întregi pentru mamele cu trei copii sau mai mulţi.
Sursa: Agerpres