Luni, 20 martie 2023, Guvernul Franței a supravieţuit la limită moţiunii de cenzură depusă de grupul LIOT, al unor deputaţi centrişti şi independenţi. Adunarea Naţională din Franța a respins acea moţiune. Iată ce se va întâmpla de acum încolo cu Emmanuel Macron.
Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Franței a fost respinsă în Adunarea Naţională
278 de deputaţi francezi au votat în favoarea acestei moţiuni de cenzură transpartinice, însă ar fi fost nevoie de 287 de voturi favorabile pentru ca moţiunea de cenzură să treacă în Adunarea Națională. O a doua moţiune de cenzură, depusă de RN, partidul de extremă dreapta al lui Marine Le Pen, a fost respinsă şi ea, în condițiile în care alte partide din opoziţie anunțaseră anterior că nu vor vota pentru ea, relatează agenția de presă Reuters.
Vă amintim că aceste moţiunile au fost depuse după ce Guvernul de la Paris a decis să recurgă la prevederea din Constituţia Franței, cunoscută sub numele de procedura 49.3, care îi permite să îşi asume răspunderea pentru Legea Pensiilor, fără a mai fi nevoie să treacă proiectul de lege prin Parlamentul Franței.
Potrivit sursei citate anterior, rezultatele obținute sunt o uşurare pentru Emmanuel Macron pentru că un vot de neîncredere ar fi dus la căderea Guvernulului de la Paris şi ar fi anulat reforma pensiilor, ce urmează să crească vârsta de pensionare cu doi ani, până la 64 de ani.
Eşecul său de a găsi suficient sprijin în Parlamentul Franței pentru a supune la vot reforma pensiilor a subminat agenda sa reformistă şi i-a slăbit conducerea. În prezent, analiştii politici de la Barclays anticipează că Guvernul de la Paris „va fi semnificativ slăbit, în timp ce protestele sociale împotriva reformei vor continua probabil timp de câteva săptămâni, ceea ce ar putea afecta negativ economia franceză.”
Cum justifică Palatul Elysee decizia luată de Emmanuel Macron?
Președintele Franței și-a justificat decizia de a recurge la procedura 49.3 invocând „riscurile financiare prea mari” ale unei eventuale respingeri a proiectului de lege. Guvernul de la Paris și-a pierdut majoritatea parlamentară anul trecut, ceea ce îl face dependent de aleșii conservatori pentru a trece legea.
„Interesul meu politic şi voinţa mea politică a fost să merg la vot. Dintre voi toţi, nu eu sunt cel care îşi riscă locul sau scaunul. Dar consider că, în situaţia actuală, riscurile financiare şi economice sunt prea mari”, a explicat Emmanuel Macron în cadrul unui consiliu de miniştri extraordinar, potrivit unui participant citat de ziarul francez Le Figaro.
Dificultățile economice au dus la tulburări sociale pe scară largă în Europa de Vest, după cum o demonstrează grevele și protestele recente din Franța, Marea Britanie și Spania.