Guvernul francez a dat undă verde preluării de către compania americană General Electric (GE) a activelor din domeniul energiei deţinute de grupul francez Alstom, o tranzacţie evaluată la 12,4 miliarde de euro (15,6 miliarde de dolari), transmite Reuters.
Ministrul Economiei, Emmanuel Macron, a anunţat că Executivul va activa procesul prin care va prelua o participaţie de până la 20% în Alstom de la Bouygues, după finalizarea tranzacţiei dintre GE şi Alstom. Prin achiziţionarea titlurilor de la actualul acţionar majoritar Bouygues, statul vrea să obţină mai mult control asupra strategiei companiei.
În 19 decembrie, va avea loc Adunarea Generală a Acţionarilor Alstom, care ar urma să aprobe acordul cu General Electric. Analiştii se aşteaptă ca Alstom să pună deoparte aproximativ două miliarde de euro pentru achiziţii în sectorul feroviar şi să înapoieze acţionarilor două miliarde de euro prin dividende speciale sau răscumpărarea de acţiuni.
'Proiectul cu General Electric înregistrează progrese', a apreciat directorul general al companiei franceze, Patrick Kron.
Tot miercuri, Alstom a anunţat că se aşteaptă la o creştere de peste 10% a vânzărilor în anul fiscal care se va încheia la 31 martie 2015, compania urmând să se concentreze pe divizia de transport.
În perioada aprilie-septembrie 2014, veniturile au crescut cu 13%, la 3,1 miliarde de euro, iar compania a obţinut comenzi de 6,4 miliarde de dolari, mai mult decât dublu faţă de perioada similară din 2013.
În cadrul alianţei proiectate, General Electric şi Alstom vor crea trei societăţi mixte, deţinute în proporţii egale (50/50), în domeniile turbinelor cu aburi, energiilor regenerabile şi reţelelor electrice. În schimb, GE va obţine operaţiunile Alstom în domeniul turbinelor cu gaze, în timp ce Alstom va cumpăra operaţiunile de semnalizare feroviară ale GE pentru aproximativ un miliard de euro.
Grupul Alstom este unul dintre liderii mondiali în domeniul producţiei de electricitate şi reţelelor electrice, precum şi în infrastructura de transport. Este prezent în România de 20 de ani, iar 1.050 angajaţi lucrează în centrele de producţie locale şi în birourile din Bucureşti.
Alstom România derulează proiecte de reabilitare bazate pe tehnologii avansate în sectoarele Power, Transport şi Grid.
AGERPRES