Guvernul de la Berlin a revizuit în creştere estimările privind evoluţia economiei în 2015 şi 2016, dar a avertizat că ţara nu-şi poate permite o relaxare a politicilor economice, transmit AP şi Deutsche Welle.
”Succesul economiei nu se întâmplă pur şi simplu”, a afirmat miercuri ministrul Economiei, Sigmar Gabriel, la prezentarea previziunilor de creştere. Astfel, cea mai mare economie europeană ar urma să înregistreze o creştere de 1,8% în 2015 şi 2016, faţă de prognoza precedentă, ce indica un avans de 1,5% anul acesta şi de 1,6% anul viitor.
”Trebuie să ne concentrăm pe îmbunătăţirea perspectivelor de creştere pe termen mediu, sunt vitale investiţiile în educaţie, infrastructură şi cercetare”, a declarat oficialul german. Estimările Guvernului de la Berlin sunt mai scăzute decât ale institutelor de cercetare, care se aşteaptă la un avans de 2,1% anul acesta şi de 1,8% anul viitor. Şi FMI estimează o expansiune a PIB-ului Germaniei de 1,6% în 2014, faţă de prognoza precedentă de 1,3%.
De asemenea, Sigmar Gabriel a prognozat că numărul angajaţilor va ajunge anul viitor la nivelul record de 43,1 milioane iar salariile vor creşte. 'Cheltuielile gospodăriilor vor reprezenta motorul de creştere al economiei Germaniei', a dat asigurări ministrul Economiei.
Exporturile şi producţia industrială a Germaniei au crescut în februarie, semnalând îmbunătăţirea încrederii în redresarea celei mai mari economii din Europa. Producţia industrială a înregistrat în februarie un avans de 0,2% faţă de ianuarie, când a urcat cu 0,4%, arată datele publicate recent de Ministerul Economiei de la Berlin. Încrederea oamenilor de afaceri a urcat în martie pentru a cincea lună consecutiv, iar rata şomajului este la un nivel scăzut record.
Şi analiştii susţin că poziţia fiscală solidă a Germaniei, situaţia foarte bună a pieţei de muncă, inflaţia scăzută, declinul semnificativ al preţului la ţiţei, deprecierea euro şi noile măsuri de politică monetară adoptate de Banca Centrală Europeană oferă măsuri suplimentare de optimism privind perspectivele celei mai mari economii europene în acest an. În 2014, PIB-ul Germaniei a crescut cu 1,6%, depăşind estimările Oficiului Federal de Statistică (Destatis), de 1,5%.
Numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă în Germania a scăzut în martie pentru a şasea lună consecutiv, în timp ce rata şomajului a atins un nivel minim record. Oficiul Federal pentru Muncă a anunţat recent că numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă a scăzut luna trecută cu 15.000, până la cifra ajustată de 2,798 milioane de persoane, cel mai redus nivel din 1990. De asemenea, rata şomajului, care măsoară proporţia persoanelor care nu au un loc de muncă în raport cu populaţia aptă de muncă, s-a redus la 6,4%, cel mai redus nivel de după Reunificare, în 1990.
Şi salariile reale în Germania au înregistrat, în 2014, cel mai ridicat ritm de creştere de la publicarea acestor date, în 2008. Anul trecut, salariile reale au crescut cu 1,7%, a anunţat recent Destatis, revizuind în creştere estimarea preliminară, cu 0,1 puncte procentuale. În 2013, salariile reale în Germania au scăzut cu 0,1%. (Sursa: Agerpres)