Autorităţile de la Berlin şi-au redus estimările privind ritmul de creştere care va fi înregistrat anul acesta de către cea mai mare economie europeană, pe fondul îngrijorărilor cu privire la efectele scandalului emisiilor poluante de la Volkswagen precum şi a încetinirii marilor economii emergente, transmite AFP.
În noul său raport economic, Guvernul german mizează în 2015 pe o creştere a produsului intern brut (PIB) de 1,7%, faţă de un avans de 1,8% cât preconiza în luna aprilie. În schimb, estimările pentru 2016 au fost lăsate nemodificate la 1,8%. Noile cifre publicate de autorităţile de la Berlin sunt similare cu cele ale principalelor instituţii naţionale şi internaţionale.
'Economia germană continuă să crească, în pofida perspectivelor mai puţin optimiste pentru economia globală din cauza încetinirii ritmului de creştere în China şi alte pieţe emergente', a declarat ministrul german al Economiei, Sigmar Gabriel.
În condiţiile în care exportă în fiecare lună produse şi servicii în valoare de peste 100 de miliarde de euro, Germania este prima care va avea de suferit de pe urma încetinirii ritmului de creştere a economiei chineze. Conform noilor estimări, exporturile Germaniei vor creşte cu 5,4% în acest an şi cu 4,2% anul viitor, în timp ce importurile vor creşte cu 5,9% în 2015 şi cu 5,3% în 2016. Aceasta înseamnă că schimburile comerciale externe vor avea o contribuţie mai mică la creşterea economică în acest an iar anul viitor consumul privat va fi singurul pilon de sprijin.
De asemenea, numărul persoanelor fără un loc de muncă ar urma să scadă cu 98.000, chiar dacă în luna septembrie rata şomajului a atins cel mai scăzut nivel de la reunificare, 6,4%. În schimb, anul viitor numărul şomerilor ar urma să crească din cauza fluxului masiv de imigranţi.
'Cea mai mare provocare pentru Germania este numărul mare de refugiaţi care vor veni în lunile următoare', a apreciat Sigmar Gabriel, care este şi vicecancelar. Autorităţile germane se aşteaptă ca în acest an să găzduiască între 800.000 şi un milion de refugiaţi iar autorităţile locale se chinuie să facă faţă acestui aflux. Cu toate acestea, Guvernul de la Berlin crede că economia este suficient de solidă pentru a absorbi noii veniţi.
Economia germană a înregistrat în 2014 un avans de 1,6%.
Sursa: Agerpres