În iulie, Osram anunţase că a ajuns la un acord privind vânzarea diviziei sale de lămpi unui consorţiu chinez compus din investitorul strategic IDG Capital Partners, producătorul chinez de corpuri de iluminat MLS şi investitorul financiar Yiwu.
Ministerul Economiei din Germania a refuzat să comenteze informaţiile apărute în WirtschaftsWoche, după ce săptămâna aceasta Executivul a oprit vânzarea companiei Aixtron fondului chinez Fujian Grand Chip Investment, citând temeri legate de securitate.
În urmă cu un an, Osram şi-a anunţat intenţia de a se separa de divizia sa de lămpi, care este responsabilă pentru aproximativ 36% sau două miliarde de euro din vânzările sale anuale, pentru a se concentra pe produsele destinate industriei auto şi soluţiile de iluminat pentru clădiri şi oraşe. Osram, al doilea producător mondial de corpuri de iluminat, a început să fie supus la presiuni pe măsură ce cererea pentru corpurile tradiţionale de iluminat scade în favoarea tehnologiei LED.
Pe 10 octombrie, grupul chinez Sanan Optoelectronics a confirmat că a avut "un contact preliminar" cu Osram, după ce informaţiile din presă privind posibila achiziţionare a producătorului german de corpuri de iluminat a dus la creşterea acţiunilor Osram.
Dacă Sanan va face o ofertă pentru Osram, a cărei capitalizare bursieră se ridică la şase miliarde de euro (6,7 miliarde de dolari), ar fi cea mai mare achiziţie a unei companii germane de un cumpărător din China.
Un potenţial licitator al Osram ar putea achiziţiona participaţia de 17,5% pe care o deţine Siemens la Osram, înainte de a face o ofertă pentru preluarea integrală a producătorului german de corpuri de iluminat.
Reprezentanţii Osram şi Siemens au refuzat să comenteze informaţia.
Ministerul Economiei din Germania a precizat că a aflat din presă despre oferta de preluare a Sanan Optoelectronics, dar este o problemă a companiei Osram pe care nu o poate comenta. Un purtător de cuvânt al ministerului a precizat că Germania este o economie deschisă, care salută investiţiile companiilor străine, dar Guvernul vrea să se asigure că este un nivel corect al concurenţei.
În ultimii ani, mai multe IMM-uri germane din sectorul industriei au trecut sub control chinez. Legislaţia germană permite Guvernului să se opună preluării controlului unei companii germane de către o companie străină, dacă securitatea sau ordinea publică sunt în pericol, însă aceste aspecte nu sunt singurele care ar trebui luate în prezent în considerare, susţin oficialii de la Berlin.
SURSA: Agerpres