Guvernul german va acorda Hypo Real Estate garanţii de încă 40 miliarde euro, ceea ce ridică sprijinul acordat băncii cu probleme la 142 miliarde euro, pentru a sprijini programul de restructurare, transmite Bloomberg.

Guvernul a preluat Hypo Real Estate în 2009, banca fiind sever afectată financiar de eşecul subsidiarei irlandeze Depfa Bank de a strânge fonduri, în contextul în care falimentul creditorului american Lehman Brothers a îngheţat pieţele financiare. Hypo Real este una dintre cele şapte bănci care au picat testele de stres efectuate în iulie asupra a 91 dintre cele mai mari băncii europene.

Creditorul a primit la începutul lunii iulie aprobare pentru înfiinţarea unei structuri de tipul „bad bank” pentru gestionarea unor active fără importanţă strategică de până la 210 miliarde euro. Această sumă reprezintă peste jumătate din valoarea totală a activelor Hypo Real de la finele anului trecut.

Banca a fost singurul creditor german, din cei 14 testaţi, care a primit o evaluare nagativă. Testele au relevat că rata capitalului propriu, un indicator al solidităţii financiare, a picat la 4,7% într-un scenariu care a simulat o criză a detoriilor suverane şi recesiune economică, sub nivelul minim de 6% necesar pentru a trece testele.

Hypo apreciază că ar fi trecut testele de stres dacă ar fi primit tot capitalul solicitat fondului de bailout creat de autorităţile germane pentru susţinerea sectorului financiar. Banca a anunţat că a solicitat fonduri de 10 miliarde euro pentru recapitalizare, din care i-au fost aprobate 7,87 miliarde euro.