Măsurile de austeritate vor trebui aprobate duminică şi de către Parlament, aceasta fiind una dintre condiţiile impuse de zona euro pentru demararea noului plan de asistenţă financiară.
Pe lângă acest plan de austeritate, Miniştrii de Finanţe din zona euro au mai solicitat cu o zi în urmă şi realizarea de noi economii bugetare în valoare de 325 de milioane de euro, cât şi existenţa unor garanţii politice pentru aplicarea acestui plan din partea partidelor care compun coaliţia guvernamentală de la Atena.
Noile măsuri de austeritate au provocat deja mişcări de protest şi două greve generale în cursul acestei săptămâni. De asemenea, patru miniştri ai partidului grec de extremă dreaptă LAOS, care se opune măsurilor de austeritate, şi-au dat demisia vineri din guvern. În aceeaşi zi, premierul grec, Lucas Papademos, a avertizat asupra riscului unui ”haos necontrolat” în Grecia dacă partidele nu vor accepta planul de austeritate.
”Sunt pe deplin conştient că ceea ce trebuie să decideţi este dureros”, a afirmat el adresându-se responsabililor politici, atenţionând că ”falimentul Greciei nu este o opţiune pe care să ne-o putem permite”.
Potrivit oficialului, dacă ţara va renunţa la eforturile solicitate de creditori şi va accepta să intre într-o încetare de plăţi dezordonată, Statul nu va mai putea să plătească salariile, pensiile şi nici să menţină serviciile de bază, cum ar fi spitalele sau şcolile