Guvernul pănuise vânzarea a două treimi din portul Pireu, cel mai mare din Grecia. Dar acest proiect a fost oprit imediat ieri, potrivit Reuters. Cuprinzătorul program de privatizare a Greciei este parte din acordul de salvare, asa ca este de văzut cum reacționează creditorii internaționali ai țării.

Iată unele mai multe din același raport Reuters:

Într-o etapă separată, ministrul adjunct responsabil cu reforma administrativă, George Katrougkalos a declarat că guvernul va opri unele disponibilizări ale lucrătorilor din sectorul public, căutând o altă soluţie de salvare. Acesta va fi unul dintre primele acte legislative pe care le voi implementa în calitate de ministru", a declarat Katrougkalos la Mega TV.

Se pare că cei de la Syriza nu pierd timpul. Newswires a scris ieri că Angela Merkel, cancelar al Germaniei, consideră dezbaterea despre datoriile Greciei drept "uimitoare", sugerând probabil că ea nu este foarte fericită cu ideea de unor reduceri semnificative a acestor datorii. Şi nu este singura: prim-ministrul finlandez Alex Stubb și-a exprimat la rândul său dezaprobarea, împreună cu un oficial al Băncii Centrală Europene și funcţionarii Comisiei Europene.

Guvernul de la Atena ar trebui să negocieze o prelungire a ajutoarelor, pentru a acoperi nevoile de finanțare imediate, dar oprirea imediată a măsurilor de austeritate ale guvernului anterior este de natură să facă aceste negocieri foarte interesante.

Pe de altă parte, guvernul Greciei este deranjat de intenţia UE de a impune noi sancţiuni Rusiei. Premierul grec Alexis Tsipras i s-a plâns marţi şefei diplomaţiei Uniunii Europene, Federica Mogherini, de faptul că Guvernul său nu a fost consultat înainte ca UE să anunţe impunerea unor posibile noi sancţiuni Rusiei din cauza conflictului din Ucraina.

"Declaraţia şefilor de stat şi de guverne a UE publicată marţi a fost difuzată ocolind procedura normală care să garanteze consensul statelor membre şi fără consimţământul Greciei", afirmă Cabinetul Tsipras într-un comunicat. Această declaraţie "nu are asentimentul Greciei".

Tsipras i-a transmis "nemulţumirea" Atenei lui Mogherini într-o convorbire telefonică. Reprezentanţa UE în Grecia a fost, de asemenea, informată.

O sursă europeană a dat asigurări pentru AFP că "procedura a fost respectată şi că toate ţările au fost consultate".

Procedura respectivă nu este scrisă, ca în cazul actelor legale şi cu caracter constrângător, ci are la bază principiul "cine nu spune nimic, consimte".

Iniţiativa europeană cu privire la Rusia a intervenit în plină tranziţie între Guvernul lui Antonis Samaras şi noul Guvern condus de către liderul stângii radicale Syriza, care a depus jurământul marţi.