Premierul Sorin Grindeanu a discutat cu reprezentanții companiilor KazMunayGas, CEFC și KazMunayGas International despre perspectivele de cooperare în domeniul energetic.
Premierul Sorin Grindeanu a reafirmat deschiderea Guvernului României față de investițiile străine, cu prilejul întâlnirii pe care a avut-o astăzi, la Palatul Victoria, cu reprezentanți ai companiei naționale de petrol și gaze din Kazahstan – KazMunayGas, ai subsidiarei acesteia – KazMunayGas International și ai China Energy Company Ltd. (CEFC), viitorul acționar principal al KazMunayGas International, se arată într-un comunicat al Guvernului.
La rândul lor, reprezentanții investitorilor din Kazahstan și China au apreciat abordarea pozitivă a Guvernului României și au exprimat interesul pentru dezvoltarea cooperării în mai multe domenii, inclusiv cel al energiei, infrastructurii, dar și cel financiar și bancar
Reprezentanții KazMunayGas International au prezentat de asemenea planurile de dezvoltare ale companiei în țara noastră și în regiune.
Deținut integral de KazMunayGas, KazMunayGas International este prezent în 11 țări și deține rafinăriile Petromidia Navodari (cea mai mare unitate de profil din România) și Vega Ploiesti (cea mai veche rafinărie în funcțiune), dar și rețele de distribuție de carburanți (Rompetrol) în România, Bulgaria, Moldova, Georgia, Franța și Spania.
Chinezii au cumpărat KMG International NV
KMG International NV (KMGI), acţionarul majoritar al societăţii Rompetrol Rafinare, a anunțat în decembrie anul trecut că negocierile dintre compania naţională KazMunayGas din Kazakhstan (KMG NC) şi compania chineză CEFC pentru tranzacţia de cumpărare a 51% dintre acţiunile KMG International NV au ajuns în etapa finală. Astfel, România ajunge pilonul principal al chinezilor de la CEFC care au anunțat investiții masive în Europa centrală și de Est, în principal în regiunea Mării Negre.
CEFC şi-a anunţat încă din primăvara lui 2016 intenţia de a investi în revigorarea Zonei Economice a Drumului Mătăsii. Compania din China care a semnat în luna aprilie un acord de preluare a pachetului majoritar de acţiuni la KazMunayGas International, fostul Rompetrol Group. Cele două părţi au promis atunci că vor derula investiţii strategice în sectorul energetic, că vor extinde reţeaua de benzinării, vor investi în logistică pentru sectorul downstream şi vor evalua oportunităţi în zona achiziţiei de drepturi asupra resurselor de petrol şi gaze. „În următorii trei ani vor fi derulate investiţii de cel puţin 3 miliarde de dolari în proiecte care corespund obiectivelor strategice ale companiei“, se arăta într-un comunicat al CEFC China Energy din primăvara acestui an.
La rândul lor, kazahii au anunţat, în vara anului trecut, că indiferent dacă tranzacţia cu chinezii va fi sau nu finalizată, ei îşi menţin ferm angajamentele faţă de statul român în ceea ce priveşte preluarea participaţiei de 26,7% din acţiunile Rompetrol Rafinare şi realizarea fondului de investiţii de un miliard de dolari pentru următorii şapte ani. CEFC China nu este la prima achiziţie în Europa. În primăvara anului trecut, compania chineză a cumpărat 5% din acţiunile grupului ceho-slovac J&T Finance Group, iar după câteva luni CEFC a achiziţionat mai multe active în Republica Cehă: pachetul majoritar al fabricii de bere Pivovary Lobkowicz Group, deţine o participaţie de 10% în compania aeriană Travel Service, 60% din clubul de fotbal SK Slavia Praga şi mai multe active imobiliare în Praga.