Executivul a luat o serie de decizii miercuri, în ultima ședință de guvern din acest an, printre care și eliberarea din funcție a doi reprezentanți în teritoriu. Cine a fost vizat mai exact de această măsură a Guvernului Cîțu.
Guvernul a decis, miercuri, eliberarea din funcţie a subprefecţilor din Brăila şi Harghita, Simona Drăghincescu şi, respectiv, Petres Sándor.
În acest sens, Executivul a adoptat, în şedinţa de miercuri, două hotărâri privind încetarea exercitării, cu caracter temporar, în condiţiile legii, a funcţiei publice de subprefect al judeţului Brăila de către Simona Drăghincescu şi respectiv de subprefect al judeţului Harghita de către Petres Sándor, conform unei informări a Guvernului.
Se modifică statutul prefectului şi subprefectului
Pe de altă parte, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a declarat, miercuri, că propune modificarea statutul prefectului şi subprefectului, în sensul transformării din statut de înalt funcţionar public în funcţie de demnitate publică, susţinând că, în acest fel, vor fi eliminate „tertipuri” prin care oameni din sfera politică au ajuns prin concursuri în diverse funcţii publice.
Cseke Attila a precizat că actul normativ a fost prezentat în primă lectură în şedinţa de Guvern de miercuri.
„Un proiect pe care l-am prezentat, care a fost prezentat în prima lectură, se referă la ceea ce aţi regăsit şi în programul de guvernare pe baza căruia s-a format Guvernul Cîţu şi a primit încredere în Parlamentul României şi care priveşte delimitarea clară a funcţiilor politice de funcţiile publice. Această chestiune prevăzută în programul de guvernare va fi promovată din punctul de vedere al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor publice şi Administraţiei, pentru că este necesară, pentru că acele, dacă vreţi, tertipuri care au avut loc de-a lungul timpului, prin care oameni care au venit din sfera politică au ajuns prin concursuri în diverse funcţii publice, va trebuie eliminat şi va trebui să clarificăm acest lucru. Drept urmare, noi propunem Guvernului – şi încă o dată specific, în prima lectură am propus textele în acest sens – ca statutul prefectului şi subprefectului să fie modificat şi faţă de situaţia actuală, în care ei sunt înalţi funcţionari publici, dar ştim, de fapt, de unde vin, să devină statut, funcţie de demnitate publică”, a afirmat ministrul Dezvoltării, după şedinţa Executivului.