Ministrul Energiei a vorbit recent despre ideea acordării unor vouchere pentru compensarea facturilor la electricitate pentru persoanele care sunt bolnave şi dețin dispozitive medicale ce consumă cantități semnificative de energie.
Acești români ar putea să primească vouchere pentru compensarea facturilor. Virgil Popescu: Trebuie să găsim soluții
Virgil Popescu a vorbit miercuri, 28 septembrie, despre un „ajutor ţintit” acordat persoanelor care folosesc acasă dispozitive medicale consumatoare de energie electrică, ajutor ce poate fi acordat prin intermediul unor vouchere.
„Soluţia de declaraţie (n. red. pe proprie răspundere) poate fi o soluţie, dar ea poate să nască abuzuri, poate la un moment dat să nască alte probleme şi alte complicaţii când lucrurile simple se pot rezolva direct, ţintit, către acele familii care se stabileşte prin lege că au nevoie. (…) Atunci trebuie să găsim soluţii croite pe realitatea României de acum”, a declara Virgil Popescu la Digi 24.
De asemenea, ministrul a spus că tot prin vouchere pot fi acordate ajutoare pentru plata facturilor la energie şi persoanelor cu mai mulţi copii.
Acesta a admis că, dacă ar fi existat „o evidenţă digitalizată” a locuinţelor şi a persoanelor, dar şi a sistemului de măsură a consumului lucrurile ar fi fost mult mai simple.
Se dau noi vouchere de 200 de lei de la stat
În altă ordine de idei, Guvernul intenționează să lanseze în perioada imediat următoare un nou program asemănător „Rabla pentru electrocasnice”.
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat marți că programul Rabla pentru becuri urmează să fie lansat în perioada următoare.
Potrivit oficialului, acesta va presupune acordarea unui voucher de 200 de lei la predarea unui bec vechi, bani care vor putea fi utilizați pentru a cumpăra becuri de tip LED, eficiente energetic.
Ministrul a precizat că propunerea pentru noul program a venit de la AFM iar bugetul este de 400 de milioane de lei.
„Trebuie să vorbim despre soluțiile cu efect real, pentru că vorbim de gospodării unde schimbarea becurilor va avea un efect de 50%, dar vorbim de gospodării unde schimbarea becurilor nu atinge nici 5% pentru că acolo unde sunt foarte multe instalații electrice consumatoare, schimbarea becurilor nu va aduce un avantaj.
În gospodăriile unde este un televizor și un aparat radio, acolo da, schimbarea becurilor poate însemna un pas uriaș înainte. Unii cetățeni vor aplica pentru așa ceva, alții merg să își ia becurile noi, mai eficiente, și nu așteaptă un program național.