Guvernul a emis o ordonanta care prevede ca utilajele agricole sa poata fi cumparate si i produse agricole. Pe linga subventia de 25 la suta din valoarea utilajului agricol care este suportata din fondurile Ministerului Agriculturii, fermierii mai primesc ica o facilitate. De fapt, aceasta masura ar trebui sa aiba un dublu efect. Pe de o parte, agricultorii romini pot cumpara mult mai usor masini agricole. Pe de alta parte, aceasta masura poate fi un balon de oxigen pentru producatorii de utilaje.
Spre exemplu, itreprinderea Tractorul din Brasov a constituit i ultimii ani o mare problema pentru guvern. Daca i perioada 1990-1994, Tractorul vindea 11.000 de utilaje pe an, i 1998, itreprinderea brasoveana mai vindea numai 800 de tractoare. Confruntata cu o cadere a pietei, societatea Tractorul a devenit o adevarata bomba sociala. Marea problema a pietei rominesti a fost lipsa resurselor financiare. Astfel, s-a ajuns ca agricultura sa se itoarca la plugul tras de animale. Utilajele agricole (tractoare, combine ori semanatori) s-au cumparat tot mai rar, iar cele existente au ajuns la un grad ialt de uzura. Ordonanta aprobata de Guvern este bine venita. Evident, se poate spune ca aceasta ordonanta are un puternic iz electoral. Totusi, un asemenea act normativ este bine ca vine mai tirziu decit niciodata. Din pacate, specialistii apreciaza ca ordonanta va fi aplicata cu mare dificultate. Motivul? in absenta unui sistem organizat de colectare si valorificare a produselor agricole, este greu de crezut ca producatorii agricoli vor beneficia pe deplin de facilitatile oferite de noua ordonanta.
De altfel, i Rominia, existau deja itreprinderi de masini agricole care practicau acest sistem de vinzare: utilaje contra produse agricole. O alta piedica i calea aplicarii pe scara larga a acestei metode mai este si lipsa unui sistem de distributie bine pus la punct de catre companiile producatoare de utilaje agricole.
O ordonanta de acest gen a mai existat. Ea prevedea majorarea participatiei statului la citeva firme care produc masini agricole si crearea unei societati care sa se ocupe cu comercializarea lor. in vara acestui an, la insistentele Bancii Mondiale, ordonanta a fost abrogata. Iata ca acum Guvernul mai face o icercare.