Dezinformarea cu ştiri false este o problemă globală. Termenul de fake news va fi interzis. Sintagma nu va mai apărea în documente politice sau în documente oficiale.
Parlamentarii vor putea folosi în continuare acest termen în discuţiile libere, însă nu va mai putea fi utilizat în documente.
Interzicerea termenului de fake news a fost determinată de o anchetă a Comitetului Digital, Cultură, Mass-Media și Sport privind „știrile false”.
Decizia a fost luată de guvernul american. Rusia este cunoscută pentru faptul că foloseşte fake news şi se spune că a intervenit în alegerile prezidențiale din SUA, pe care Trump le-a câştigat, și în referendumul pentru Brexit.
Comitetul Digital a publicat un raport intermediar care avertizează asupra unei „crize democratice bazate pe manipularea datelor cu caracter personal, care vizează utilizatorii cu opinii contra, în special în timpul alegerilor și referendumurilor”.
Începând cu 2015, cu aproximativ un an înainte de la alegerea lui Donald Trump la președinția Statelor Unite ale Americii, densitatea de știri false de pe Facebook a explodat.
Fenomenul a fost clasificat ca fiind ”fake news” și majoritatea rețelelor sociale au inițiat o luptă împotriva lui, prin intermediul unor instrumente mai mult sau mai puțin eficiente