Romania va avea o iarna fierbinte. Pe de o parte, autoritatile negociaza finalizarea acordului cu Banca Mondiala. Programul are prevederi care tin de economia reala, adica de marirea ritmului privatizarii si asanarii economiei. Pe de alta parte, in luna ianuarie reprezentantii Fondului Monetar International vin la Bucuresti pentru a vedea la fata locului cum se deruleaza acordul stand-by. Romania are nevoie si de Banca Mondiala si de FMI. Mai precis de finantarile venite de la cele doua institut
Romania va avea o iarna fierbinte. Pe de o parte, autoritatile negociaza finalizarea acordului cu Banca Mondiala. Programul are prevederi care tin de economia reala, adica de marirea ritmului privatizarii si asanarii economiei. Pe de alta parte, in luna ianuarie reprezentantii Fondului Monetar International vin la Bucuresti pentru a vedea la fata locului cum se deruleaza acordul stand-by. Romania are nevoie si de Banca Mondiala si de FMI. Mai precis de finantarile venite de la cele doua institutii. Are nevoie de bani pentru a sustine cresterea economica, o crestere care anul acesta se va baza pe doua elemente: investitii si exporturi, mai putin pe cresterea consumului intern. Datoria externa nu are de ce sa ingrijoreze. Romania va avea de platit aproximativ 1,7 miliarde dolari. O cifra aflata la indemana Guvernului, daca ar fi sa ne gandim ca rezerva valutara a Bancii Nationale este de 3,6 miliarde de dolari.
Problemele Guvernului vin din interior. Platile intarziate din economie, intreprinderile care produc pierderi si deficitul balantei comerciale sunt lucrurile care ingrijoreaza. De altfel, toate aceste teme se vor discuta cu reprezentantii FMI in ianuarie la Bucuresti. Pana acum, acordul cu FMI s-a derulat fara sincope. Romania a primit in toamna anului trecut prima transa in valoare de 66,7 milioane de dolari. Mai mult decat atat, in anul 2001 Guvernul a reusit sa nu intre in contradictie cu programul asumat prin acordul de imprumut. Este adevarat ca masurile dure, incluse in program, au fost amanate pentru anul 2002. De altfel, cea mai delicata decizie va fi aceea a majorarii lunare a tarifului la energie si respectiv cresterea tarifului in dolari. Masura este inclusa in acordul cu FMI si aplicarea ei a fost anuntata de guvernul Nastase.
Dar este o decizie pe muchie de cutit. Pe de o parte, marirea tarifelor ar putea sa aduca mai multi bani societatilor din domeniul energetic, care, in felul acesta, si-ar putea achita mai fluent obligatiile fata de bugetul de stat. Acesta ar putea fi doar un calcul teoretic. In realitate, tarifele marite ar putea sa aduca multe intreprinderi in situatia de a nu-si mai achita factura la energie, ceea ce nu ar face decat sa amplifice blocajul financiar. Este posibil ca de aplicarea acestei masuri sa depinda viitorul acordului cu Fondul Monetar International. Ca de obicei, Guvernul este intre ciocan si nicovala.