Lovitură totală pentru milioane de români. Guvernul va stabili, până la finalul anului, cum va fi noua taxă auto. În acest moment, la Palatul Victoria, se fac calcule. Este posibil să se meargă pe varainta plății unui impozit mai mare, în funcţie de emisiile de dioxid de carbon. Nu este însă exclus ca cei de Guvern să opteze pentru introducerea unei roviniete în oraşe.
Ministrul Mediului a avansat chiar propunerea plății unei taxe la cumpărare. Acest lucru s-a petrecut după ce Comisia Europana a cerut descurajarea înmatriculării maşinilor mai vechi de 15 ani.
Potrivit celor de la Antena 3, avem în față o nouă abordare în privința taxei auto. Această temă este extrem de sensibilă și va afecta 7-8 milioane de șoferi din România.
„O taxă auto percepută poate sub forma unui impozit este doar o parte a problemei principale, și anume vechimea și starea parcului auto din România. Vedem că la fiecare mașină nouă cumpărată alte 4 autoturisme rulate din import intră în țară cu o vechime destul de mare, 12 ani în medie. Și nu doar vechimea este problema, ci și starea tehnică. Ele vin cu o anumită uzură, care, evident, se accentuează de șoselele ciuruite de la noi”, a spus sursa citată.
Cum va arăta noua taxă auto
Potrivit jurnaliștilor, autoritățile ar trebui să aibă în vedere încurajarea achiziției mașinilor noi. Deja s-au făcut pași importanți, prin Programul Rabla, acele eco-bonusuri consistente de 1.500 de euro, până la 9.500 de euro pentru achiziția unui autoturism nou, electric, în paralel cu descurajarea cumpărării de autovehicule vechi.
Sursa citată susține că e bine să gândim o taxă diferențiată, în funcție de norma de poluare, de capacitatea cilidrică, te tipul carburantului și de anul fabricației.
„Nu neapărat aș merge pe acest prag de 15 ani, pentru că, din experiență, știm că o mașină de 15 ani, cu un motor mic bine întreținut și pe benzină, poluează mai puțin decât o mașină relativ mai nouă, diesel, cu un motor foarte mare și prost întreținută.
Este o ecuație cu foarte multe elemente de luat în calcul, dar odată și odată trebuie atacată problema”, a arătat Antena 3.
Sursă foto: Dreamstime