Guvernul îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului pe trei pachete legislative: măsurile anticriză, legea salarizării unice şi legile educaţiei. Conducerea Coaliţiei de guvernământ a acceptat propunerea premierului Emil Boc ca Guvernul să îşi asume răspunderea în faţa Parlamentului pe mai multe pachete de legi pe data de 2 septembrie. „Mai exact, miercuri (2 septembrie, n.r.) Guvernul va decide că îşi asumă răspunderea. După aceea va trimite Parlamentu
Guvernul îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului pe trei pachete legislative: măsurile anticriză, legea salarizării unice şi legile educaţiei.
Conducerea Coaliţiei de guvernământ a acceptat propunerea premierului Emil Boc ca Guvernul să îşi asume răspunderea în faţa Parlamentului pe mai multe pachete de legi pe data de 2 septembrie.
„Mai exact, miercuri (2 septembrie, n.r.) Guvernul va decide că îşi asumă răspunderea. După aceea va trimite Parlamentului scrisoarea de intenţie. Luni (7 septembrie, n.r.) vor începe procedurile în Parlament, când cele două Birouri Permanente vor stabili etapele şi timpii necesari parlamentarilor pentru a formula amendamente”, a spus vicepriemierul Dan Nica la finalul şedinţei Coaliţiei.
Urmează ca prezentarea efectivă a membrilor Executivului în faţa forului legislativ să se facă după ce Guvernul va accepta sau nu amendamentele formulate de parlamentari, adică spre finalul lunii septembrie.
Pachetul Andronescu a fost declarat „câştigător”
Dan Nica a explicat că asumarea răspunderii este o prerogativă a premierului şi că acesta decide când şi cum procedează în această privinţă. „Primul ministru a informat Coaliţia că pachetul de legi ale educaţiei prezentat de ministrul Ecaterina Andronescu la ultimele dezbateri este cel pe marginea căruia îşi va asuma Guvernul răspunderea”, a spus Nica.
Vicepremierul a precizat că punctul de vedere al PSD a fost ca, înaintea asumării propriu-zise a răspunderii, să existe şi o dezbatere care să elimine „toate elementele susceptibile de interpretări”.
„Vor mai urma în mod categoric dezbateri”, a spus Nica, explicând faptul că se intenţionează, conform procedurii parlamentare, ca finalizarea procesului de asumare a răspunderii să se realizeze ţinând cont de necesitatea de a avea consultări.
Legea salarizării unice, nefinalizată încă
Legea salarizării unice încă se mai discută cu partenerii sociali. „Astăzi şi mâine se poartă discuţii cu sindicatele, mai ales cu cele din justiţie şi educaţiei. Aşteptăm finalizarea discuţiilor pentru ca miercuri Guvernul să-şi asume răspunderea”, a spus Nica. El a precizat că sistemul de salarizare va fi unul predictibil şi echitabil, astfel încât nimeni să nu aibă de pierdut la salariu.