Executivul îşi angajează luni răspunderea în faţa Parlamentului pe marginea a două acte normative: Codul dialogului social şi Legea de uniformizare a salariilor din învăţământ.
Premierul Emil Boc se va prezenta în faţa parlamentarilor luni după-amiază, după ce de dimineaţă Executivul se reuneşte în şedinţă pentru a analiza amendamentele formulate la cele două acte normative.
Codul dialogului social reuneşte reglementările privind patronatele, sindicatele, dialogul social, conflictele colective de muncă, organizarea şi funcţionarea Consiliului Economic şi Social. Noile prevederi au fost intens contestate de sindicate, dar şi de patronate. Partenerii sociali au solicitat Guvernului să-şi retragă proiectul de lege, dar guvernanţii nu au ţinut cont de această cerere.
Cel de-al doilea act normativ pe care Guvenrul vrea să-l adopte prin asumarea răspunderii, Legea privind salarizarea cadrelor didactice, urmăreşte să stopeze în acest an majorarea salariilor din învăţământul preuniversitar. Măsura este luată de Guvern pentru a contracara deciziile judecătoreşti prin care se majorează salariile profesorilor cu 50%.
Potrivit Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege. Dacă în termen de trei zile de la asumarea răspunderii, deputaţii şi senatorii nu au iniţiat nicio moţiune de cenzură la adresa Guvernului, atunci proiectul de lege sau programul pe care acesta şi-a asumat răspunderea se consideră adoptat. Dimpotrivă, dacă moţiunea de cenzură a primit votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, atunci Guvernul este demis.