Măsurile anticriză vor fi adoptate prin asumarea răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului, au decis luni conducerile celor două partide aflate la guvernare.
Scutirea de impozit a profitului reinvestit, îmbunătăţirea Legii investiţiilor, introducerea impozitului forfetar pe activităţi unde evaziunea fiscală este dificil de evaluat sunt câteva dintre măsurile pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea.
„Au fost discutate o serie de măsuri pentru stimularea economiei, pentru creşterea veniturilor bugetare, pentru creşterea lichidităţii monetare în domeniul bancar şi pentru raţionalizarea cheltuielilor publice”, a declarat prim-vicepreşedintele PD-L, Adriean Videanu.
Foarte multe dintre măsuri se pot rezolva prin măsuri administrative la nivelul ministerelor, o parte dintre ele prin hotărâri de Guvern şi o parte vor face subiectul asumării răspunderii Guvernului în Parlament: scutirea profitului reinvestit, susţinerea producţiei pentru export, prin garanţii şi contra-garanţii, îmbunătăţirea legii investiţiilor, au stabilit în cadrul şedinţei Coaliţiei conduserile PSD şi PDL.
Pentru 2010 măsurile aduc venit suplimentar de 398 milioane lei
În urma discuţiilor de astăzi, s-au stabilit paşii pentru implementarea măsurilor anti-criză. Cele 32 de măsuri vor costa Guvernul 248 de milioane de lei în 2009 şi 398 de milioane de lei în 2010.
“Setul de măsuri propus a fost cuantificat sub aspectul impactului bugetar. Pentru 2009 aplicarea acestor măsuri înseamnă un efort bugetar de aproape 248 milioane lei, dar pe 2010 avem un venit suplimenar de 398 milioane lei in bugetul consolidate. Chiar dacă aceste măsuri necesită o alocare bugetară suplimentara în această perioadă, pe termen mediu îşi produc efectele în ceea ce privesc veniturile in bugetul consolidat”, a precizat Videanu.
Prima măsură vizează scutirea de impozit a profitului reinvestit
Măsurile pe care Guvernul îşi va asuma răspunderea vizează scutirea de impozit a profitului reinvestit, susţinerea producţiei pentru export prin garanţii şi contragaranţii, îmbunătăţirea Legii investiţiilor, inclusiv prin reducerea pragurilor şi simplificarea procedurilor legislative, introducerea impozitului forfetar pe activităţi unde evaziunea fiscală este dificil de evaluat, extinderea dincolo de prevederile în vigoare-care se referă în principal la concesiunea de lucrări în principal în zona infrastructurii-a cadrului legal pentru parteneriatul public-privat ca un instrument de stimulare a investiţiilor străine directe, adoptarea Legii responsabilităţii fiscale.
„În cursul zilei de mâine vom lua o decizie finală legat de valorificarea unităţilor de atribuire, care înseamnă o resursă importantă în bugetul consolidat. Asupra introducerii standardelor de cost, a rămas ca nivelul de consultare cu administraţia publică locală să continue astfel încât cu 1 ianuarie 2010 aceste standarde de cost să fie introduse”, a spus prim-vicepreşedintele PD-L.