Nerespectarea de către guvern a angajamentelor readuce în stradă sindicatele din industria de apărare. Astfel, miercuri și joi, 11 și 12 septembrie, începând cu ora 11.00, vor avea loc acțiuni de protest organizate de sindicatele din industria de apărare, în Piața Victoriei, la Guvern.
Motivul acțiunii este nerespectarea de către Guvern a angajamentelor asumate în data de 17.07.2019 în cadrul discuțiilor care au avut loc la Palatul Victoria, în prezența Premierului, se arată într-un comunicat de presă publicat marți.
Pe această cale, sindicaliștii reamintesc guvernului că dialogul social reprezintă un mecanism esențial în fundamentarea de politici publice la nivel european și presupune nu doar discuții și angajamente lipsite de consecințe, ci și asumarea și aplicarea rezultatului consensualizat.
Principalele revendicări țin de nerespectarea punerii în aplicare a Acordului şi a Memorandumului între Guvernul României, Asociaţiile Patronale şi Federaţiile Sindicatelor din Industria de Apărare, conform înţelegerilor din 17.07.2019 în discuţiile purtate la Palatul Victoria în prezenţa Premierului Vasilica-Viorica Dăncilă.
Sindicaliștii cer și modificarea definiţiei ”Industrie de Apărare” în ”Industrie Strategică de Interes Naţional”, precum și constituirea Consiliului pentru coordonarea Industriei de Apărare, în conformitate cu HG 637/2017 și aprobarea în regim de urgenţă a BVC-urilor pe 2019.
Industria de Apărare trebuie să devină furnizorul principal pentru toate instituţiile cu caracter militar, securitate şi ordine publică, de arme, muniţie şi tehnică militară. Minim 30% din achiziţii să se realizeze în industria de apărare românească sau prin compensare conform legii offset-lui, se arată în comunicatul citat.
În plus, în regim de urgenţă se cere rezolvarea salarizării, conform procedurilor pentru constructori sau I.T.-işti și emiterea unui act normativ care să scutească pe o perioada de 10 ani salariaţii din cadrul operatorilor economici din industria naţională de apărare de la plata impozitului pe venit, pentru veniturile realizate din salarii şi asimilate salariilor prevăzute de legea 227/2015 privind codul fiscal.
Nu în ultimul rând, se solicită suplimentarea fondurilor necesare pe nucleu pe 2019 la nivelul promisiunilor făcute de membrei guvernului Orlando Teodorovici şi Nicolae Bădălău, adică 32 milione lei.