Premierul Victor Ponta spune că statul ar urma să aducă noi pachete de acţiuni la cota BVB. Sunt avute în vedere companii neprivatizate precum Hidroelectrica, Portul Constanța, Aeroporturi București, Salrom, pachete minoritare la societăţi precum Telekom, Enel sau E.ON şi mărirea free-float-ului la Romgaz, Nuclearelectrica şi OMV Petrom.
Listarea secundară a Fondului Proprietatea (FP) la Londra este un prilej pentru guvernanţi să-şi aducă aminte de programul de privatizare prin Bursă întrerupt de aproape un an. Un mesaj al primului ministru Victor Ponta în care acesta salută pasul făcut de FP la London Stock Exchange "reafirmă voința de a continua programul de listare a societăților naționale de top".
Afrimând că listările ar urma să fie reluate încă din toamna acestui an, comunicatul primit pe adresa redacţiei este foarte precis în ceea ce priveşte pachetele pe care statul intenţionează să le aducă pe Bursa de la Bucureşti. În primul rând este menţionată aducerea numelor noi, respectiv Hidroelectrica, Portul Constanța, Aeroporturi București şi Salrom. De asemenea, ar fi vorba de vânzarea unor d eţineri minoritare pe care statul le-a păstrat la companii deja privatizate precum Telekom, Enel sau E.ON. Finalmente, este reafirmată intenţia de mărire a pachetelor disponibile la tranzacţionare pentru societăţile Romgaz SA Mediaş (SNG), Nuclearelectrica SA (SNN) şi OMV Petrom (SNP), deja aflate la cota BVB.
"Guvernul României a reanalizat portofoliul de participații ale statului la societăți naționale strategice (blue chips), a identificat companiile cu cel mai mare potențial de a trezi un interes ridicat din partea investitorilor români și străini și a aprobat continuarea programului de listări în orizontul de timp 2015 – 2016, atât prin oferte publice inițiale (IPO), cât și prin majorări ale cotelor de free-float pentru societăți deja listate", se afirmă în documentul citat.
Un miliard de euro pentru bugetul de stat şi de două ori pe atât pentru companiile aduse pe Bursă
În acest context, Guvernul a aprobat crearea unui colectiv de lucru operativ, însărcinând Ministerul Finanțelor Publice și Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) să gestioneze coordonarea programului de listare astfel încât noi listări să aibă loc încă din toamna acestui an. Proiecţia guvernamentală indică o atragere a un miliard de euro pentru bugetul statului, în timp ce alte 2,2 miliarde euro ar urma să rămână în societăţile udne se vor derula ofertele în scopul utilizării lor la retehnologizări şi eficientizarea activităţii.