„Intenția este de a modifica structura retailului“, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului Andras Giro-Szasz, citat de The Wall Street Journal.
După cum explică acesta, 69% din cifra de afaceri a retail-ului din Ungaria este controlată de corporații internaționale care reprezintă numai 1% din antreprizele din retailul local. Restul de 99%, adică afacerile mai mici, au o felie de numai 31% din piață.
Ideea a stat pe masa guvernului încă din vară. Grupuri de interese formate din dezvoltatori imobiliari și proprietari de malluri au declarat că această lege este fără noimă, și va conduce la pierderea și mai multor locuri de muncă din zona construcțiilor, capitol la care Ungaria nu stă deloc bine.
„Un centru comercial crează, în medie, 1.000 de locuri de muncă, în timp ce un hipermarket angajează între 400 și 500 de oameni“, a argumentat Gergely Arendas, la o masă rotundă pe această temă.
Sectorul imobiliar din Ungaria suferă încă de la prăbușirea Lehman Brothers. Ultimele date publicate de biroul maghiar de statistică arată o scădere de 12,3% a acestui sector, în august 2011, comparativ cu august 2010.
SURSA: WSJ