“Măsurile de austeritate care nu sunt iubite şi nici susţinute cu seninătate de către niciunul dintre statele europene au avut un impact direct asupra sistemelor europene de pensii’, a spus Andreea Paul Vass, consilier personal al premierului Boc.
Potrivit ei, guvernul susţine prin bugetul pe 2012 majorarea de la 1 ianuarie a cotei de contribuţii la Pilonul II, de la 3% la 3,5% din salariul brut al fiecărui angajat. Şi asta după ce, în plină criză, guvernul a majorat şi în 2011 cota virată către Pilonul II. Măsura continuării creşterii cotei de contribuţii la Pilonul II este salutată şi de Asociaţia pentru Pensii Administrate Privat din România (APAPR).
România versus alte ţări din UE
Vass spune că, prin contrast cu România, alte state europene au recurs la reducerea contribuţiilor pensiile private de pe Pilonul II, cea mai drastică tăiere fiind operată de Letonia, de la 10% la 2%. Printre ţările care au aplicat de asemenea reduceri ale contribuţiilor virate către Pilonul II se numără şi Polonia – de la 7,3% la 3,5% –, Lituania – de la 5,5% la 3% –, iar Ungaria a “naţionalizat” sistemul de pensii private.
Chiar şi Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isărescu, remarcă faptul că guvernul a rezistat bine tentaţiei de a folosi pentru nevoile curente banii fondurilor private de pensii.
“Guvernul nostru a rezistat presiunilor de a folosi banii fondurilor private, făcând doar mici ajustări”, a spus Lucian Croitoru, făcând referire prin contrast cu soluţia aleasă de Ungaria.
Guvernul majorează contribuţiile către Pilonul II, în vreme ce alte ţări „au băgat mâna” în pensiile private
25 octombrie 2011, 18:19
Ultima modificare în 25 octombrie 2011, 21:19
Deşi sistemul public de pensii înregistrează un deficit important, de 15 miliarde lei, guvernul Boc susţine prin bugetul pe anul viitor majorarea la 3,5% a cotei de contribuţii virate către pensiile private obligatorii de pe Pilonul II. Şi asta în condiţiile în care mai multe state europene au apelat la reducerea contribuţiilor către pensiile private, iar Ungaria chiar a naţionalizat acest sistem.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Bătălie pe piaţa porumbului. Uniunea Europeană vrea să vândă în Africa, dar trebuie să-i “bată” pe americani şi ucrainieni
- UPDATE l Băsescu: Bugetul pe 2012 trebuie să fie prudent, cu un deficit mult mai mic de 3%
- România, locul şapte în UE la creşterea comenzilor noi în industrie
- Renault reduce producţia în Franţa
- Asia devine fabrica de milionari a lumii: 3,3 milioane de indivizi au cel puţin 1 mil. dolari „cash”
- Miercuri, ziua de foc a Europei. VEZI detaliile planului de salvare
- Ratingul SUA ar putea să fie redus de încă o agenție de evaluare
- Viteză: Iată ce maşină îţi trebuie dacă vrei să pleci întotdeauna primul de la semafor
- VIDEO: Ce se întâmplă cu o mașină la un accident frontal la 200km/h
- Președintele vrea ca băncile europene recapitalizate de UE să îşi menţină anul viitor nivelul de expunere pe România