UPDATE Mesajul transmis de Klaus Iohannis noului Guvern

„Domnule președinte al Senatului, domnule președinte al Camerei Deputaților, domnule prim-ministru, onorați membri ai Guvernului, cu toții ați fost votați astăzi și vă felicit.

Vă doresc multă energie. Domnule prim-ministru, onorați membri ai Guvernului, felicitări pentru noul guvern. Intrați într-o perioadă dificilă în noile responsabilități. Vă doresc să reușiți în tot ce vă propuneți, dar, în primul rând, vă rog să reușiți pentru România şi pentru români.

Oamenii așteaptă soluții, oamenii așteaptă stabilitate şi oamenii așteaptă un guvern care menține ferm traiectoria României, cea stabilită de fiecare dată când s-a pus problema în ultimii 35 de ani, direcția pro-europeană. Suntem într-o situație care nu a mai existat până acum, cu alegeri anulate şi trebuie să înțelegem că pentru mulți români există preocupări majore.

Toată lumea cu care am vorbit şi despre care am aflat, doresc stabilitate și doresc cu orice preț să păstrăm parcursul euroatlantic al României, În acest sens, vă rog să acționați așa. Provocări sunt foarte multe.

Cunoașteți foarte bine problemele care trebuie rezolvate, ar dura foarte mult să încep să le număr, dar cred că două dintre ele merită menționate ca și provocări imediate pentru noul guvern: este vorba, desigur, despre construcția bugetului pentru anul 2025, o sarcină complicată şi, desigur, stabilirea calendarului electoral pentru alegerea președintelui României.

Pe lângă acestea, sunt foarte multe probleme. Fiecare, în domeniul propriu, vi le cunoașteți. Vă doresc mult succes, multă energie, multă răbdare şi multe realizări pentru România și pentru români. La mulți ani!”, a afirmat Klaus Iohannis luni seară.

Decretul privind numirea noului Guvern a fost publicat în Monitorul Oficial

Luni, Guvernul condus de Marcel Ciolacu a primit votul de încredere din partea Parlamentului, cu 240 de voturi „pentru” și 143 „împotrivă”. Acest vot asigură învestirea Guvernului, care trebuia să obțină cel puțin 233 de voturi favorabile pentru a fi validat. După votul din Parlament, decizia a fost publicată şi în Monitorul Oficial.

Următorul pas esențial este depunerea jurământului, moment în care mandatul oficial va începe.

Din cei 450 de deputați și senatori prezenți, 383 au exprimat voturi valabile. Dintre acestea, 240 au fost în favoarea noului Guvern, confirmând sprijinul necesar pentru învestire.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, după vot, că își dorește un dialog deschis cu toate forțele politice: „Sper din tot sufletul să avem un dialog în toți acești patru ani, atât cu colegii de la putere, cât și cu cei din opoziție”.

Întrebat despre numărul de voturi, premierul a spus simplu: „Atât s-a putut”.

„Mi-aș dori să mulțumesc și colegilor mei care m-au votat, și colegilor mei care nu m-au votat. Sper din tot sufletul ca să avem un dialog în toți acești patru ani atât cu colegii de la putere, cât și cu cei din opoziție”, a mai transmis Ciolacu.

Ce jurământ trebuie să rostească membrii Guvernului?

Ceremonie cotroceni
SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Prim-ministrul și membrii Guvernului urmează să depună individual jurământul în fața Președintelui României. Acest moment solemn oficializează mandatul fiecărui membru al Executivului, care își va începe activitatea imediat după acest act.

„Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”.

Componența Guvernului

Guvernul Marcel Ciolacu include reprezentanți ai PSD, PNL și UDMR. Principalele ministere sunt repartizate astfel:

  • Ministerul de Interne: Cătălin Predoiu (PNL)
  • Ministerul Justiției: Radu Marinescu (PSD)
  • Ministerul Finanțelor: Tanczos Barna (UDMR)
  • Ministerul Transporturilor: Sorin Grindeanu (PSD)
  • Ministerul Energiei: Sebastian Burduja (PNL)
  • Ministerul Sănătății: Alexandru Rafila (PSD)
  • Ministerul Apărării: Angel Tâlvar (PSD)
  • Ministerul Educației: Daniel David (PNL)
  • Ministerul Agriculturii: Florin Barbu (PSD)
  • Ministerul Mediului: Mircea Fechet (PNL).

Vezi aici lista completa. Conform Constituției, Guvernul își va începe oficial activitatea din momentul depunerii jurământului.

Locul USR ar fi fost în Guvern

Premierul desemnat Marcel Ciolacu a declarat luni că locul USR ar fi fost în Guvernul României, într-un moment „complicat” din punct de vedere politic. Precizările au fost făcute în ședința comună de învestitură a viitorului Executiv, în momentul în care Ciolacu a răspuns criticilor aduse de opoziție.

„Dragi colegi parlamentari de la USR, dacă vreţi părerea mea, locul dumneavoastră ar fi fost în Guvernul României, într-un moment complicat politic. Nu ştiu de ce aţi luat decizia asta, e decizia dumneavoastră şi v-o respect, dar mă bucur mult că astăzi am aflat că de fapt doamna Lasconi nu a terminat pe locul doi dacă noi am dat 200.000 de voturi domnului Simion.

De ce aţi rămas în opoziţie, pentru că înseamnă că nu mai e nicio problemă? Şi e o mare diferenţă, cel puţin între noi doi. Eu nu l-am votat niciodată pe Klaus Iohannis. Tu l-ai votat”, i-a transmis Ciolacu deputatului USR Cătălin Drulă.