Guvernul a modificat legislaţia privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, măsură necesară pentru a elimina numeroasele cazuri de abuzuri privind construcţiile fără încadrarea în planurile de urbanism şi fără autorizaţii, a spus ministrul Dezvoltării Regionale, Elena Udrea.
Astfel, Planurile de Urbanism Zonal nu vor mai putea fi elaborate exclusiv pe banii beneficiarului decât pentru suprafeţe foarte mari de teren şi pentru construcţia unor parcuri industriale, cartiere rezidenţiale sau infrastructură de transport.
“PUZ-ul a ajuns în ultima vreme un instrument prin care orice persoană interesată putea să modifice documentaţiile de urbanism generale în funcţie de interesul pe care îl avea. Eliminăm practicile urbanismului derogatoriu care au generat dezvoltarea incoerentă şi exagerată a patrimoniului construit, care de multe ori nu respectă nicio regulă.
Astăzi oricine poate face un PUZ derogator de la Planul de Urbanism General (PUG) pentru o suprafaţă de 1.000 mp. Oricine îşi doreşte să construiască o locuinţă fără să respecte planul de urbanism general poate să o facă şi să nu ţină cont de caracteristicile zonei respective, dând naştere unor construcţii care nu au nicio legătură cu zonele învecinate, astfel ajung blocuri de zece etaje lângă locuinţe P+1, spaţii cu destinaţie economică răsărite în zone rezidenţiale”, a arătat Udrea.
Ea a precizat că, din cauza lipsei mijloacelor financiare ale autorităţilor locale, va exista în continuare posibilitatea ca PUZ-urile să fie finanţate şi din fondurile investitorilor, dar numai în cazul unor investiţii importante precum parcuri industriale sau comerciale, noi cartiere rezidenţiale sau infrastructură de transport şi numai pentru suprafeţe foarte mari. Mai mult, eliberarea şi acordarea autorizaţiilor vor fi condiţionate de prezentarea unor date despre efectele pozitive şi consecinţele pe care le vor genera dezvoltările propuse.
Imobilele ridicate fără autorizaţie vor fi demolate după ce Guvernul va modifica Legea construcţiilor
Ministrul Dezvoltării Regionale a precizat că Guvernul nu vrea să mai permită acordarea de PUZ-uri de derogare pentru construcţiile ridicate fără autorizaţie.
“Acum, deşi legea spune că este obligatorie obţinerea autorizaţiei de construire, este des întâlnită situaţia în care se construieşte fără autorizaţie, urmând ca în baza legii permisive să se intre apoi în legalitate. Sau se întâmplă ca autorizaţia de construire să nu fie respectată. O construcţie odată ridicată cu încălcarea legii nu mai poate primi PUZ de intrare în legalitate. Unii sunt corecţi şi respectă legea, solicită autorizaţii, în timp ce alţii ignoră legea şi construiesc în lipsa documentaţiilor ştiind că le pot obţine ulterior indiferent de cât de mare este abaterea”, a spus Udrea.
Ea a precizat că Guvernul va modifica şi Legea construcţiilor astfel încât autorităţile locale să nu mai aibă posibilitatea de a opta între a da PUZ de derogare permiţând astfel intrarea în legalitate a construcţiilor ridicate fără autorizaţie. “Propunerea noastră este ca aceste imobile să fie demolate, să nu mai existe posibilitatea ca autorităţile locale să le accepte intrarea în legalitate”, a spus Udrea.
Ministrul a menţionat că o modificare adoptată miercuri va fi posibilă prelungirea PUG-urilor cu o perioadă de maximum doi ani pentru a nu fi blocate importante pentru comunităţile respective, ţinând cont că autorităţile locale au dificultăţi de a finanţa aceste planuri de urbanism şi în 35% din cazuri PUG-urile sunt expirate.