Guvernul modifică legislaţia pentru a debloca achiziţiile publice

Contestaţiile depuse pe parcursul procedurii de achiziţie publică vor fi soluţionate doar la final pentru a nu mai bloca procedura, potrivit unui nou proiect legislativ al Guvernului în domeniul achiziţiilor publice. Proiectul de ordonanţă de urgenţă lansat, joi, în dezbatere publică, de Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice şi care modifică OUG 34/2006 privind achiziţiile publice, propune reducerea valorii bunurilor sau serviciilor

Contestaţiile depuse pe parcursul procedurii de achiziţie publică vor fi soluţionate doar la final pentru a nu mai bloca procedura, potrivit unui nou proiect legislativ al Guvernului în domeniul achiziţiilor publice.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă lansat, joi, în dezbatere publică, de Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice şi care modifică OUG 34/2006 privind achiziţiile publice, propune reducerea valorii bunurilor sau serviciilor achiziţionate, fără licitaţie, prin acte adiţionale la contracte publice de la 50 la sută, cât este în prezent, la maximum 20% din valoarea înţelegerilor iniţiale.

“Vom elimina numărul mare al negocierilor fără publicare pe actele adiţionale privind lucrările suplimentare şi vom încerca să aducem preţurile reale ale participanţilor, fără licitaţie, eliminând preţurile de dumping”, a declarat preşedintele ANRMAP, Cristina Trăilă (foto).

Contestaţia va fi soluţionată la finalizarea procedurii de achiziţie

Potrivit iniţiatorilor, achiziţiile publice nu vor mai fi blocate de contestaţii. Adtfel, o altă modificare legislativă  prevede că orice contestaţie depusă pe parcursul unei proceduri de achiziţie publică va fi soluţionată la finalizarea procedurii de achiziţie, în termen de maximum 20 de zile.

Astfel, Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor va avea la dispoziţie maximum 10 zile să soluţioneze o contestaţie făcută pe anumite excepţii din procedurile de achiziţii şi cel mult 20 de zile contestaţiile pe fondul cauzei.

“Modificarea se referă la soluţionarea contestaţiilor, veşnicul sport în acest domeniu. Credem că am găsit o soluţie pentru a elimina abuzul acestor contestaţii şi urgentarea procedurii de soluţionare a lor”, a comentat Cristina Trăilă.

De asemenea, noul act normativ ar urma să definească expres parteneriatul public-privat şi criteriile de care trebuie să ţină seama autorităţile publice pentru a alege un partener privat.

Noi modele de caiete de sarcini, pe 20 mai

Un comitet interministerial constituit la propunerea ANRMAP va prezenta, pe 20 mai, modele de contracte de achiziţie publică, urmând ca apoi să fie prezentate modele de caiete de sarcini pentru autorităţile contractante, în primul rând în domeniile transporturilor, mediului şi energiei.

Aceste modele, elaborate la solicitarea Comisiei Europene, urmăresc introducerea unor standarde în achiziţiile publice, pentru a se evita abaterile de la legislaţia în domeniu.