Guvernul din Moldova a aprobat instituirea stării de urgență

Guvernul aflat la putere în Republica Moldova a aprobat instituirea stării de urgență în sectorul energetic, începând cu data de 16 decembrie 2024, pentru o perioadă de 60 de zile. Măsura a fost susținută de cabinetul de miniștri în cadrul ședinței de astăzi. Prim-ministrul Dorin Recean va solicita aprobarea Parlamentului pentru instituirea stării de urgență.

Măsuri pentru asigurarea continuității furnizării de energie în Moldova

În cadrul unei conferințe de presă, prim-ministrul Dorin Recean a subliniat că măsura are ca scop asigurarea funcționării optime a sectorului energetic și continuitatea furnizării de gaze naturale și energie electrică către consumatori. De asemenea, premierul a făcut apel la sprijinul partenerilor internaționali pentru a depăși eventualele dificultăți.

Dorin Recean
Sursă: Facebook, Dorin Recean

Pe 29 noiembrie 2024, Autoritatea Națională de Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat o majorare semnificativă a tarifelor pentru consumatorii de gaze naturale. Tariful a fost stabilit la 16,74 lei pe metru cub de gaze, inclusiv TVA, aplicabil din 1 decembrie 2024. Această decizie a fost discutată în Parlament pe 3 decembrie, în cadrul unei sesiuni publice privind impactul creșterii tarifelor asupra consumatorilor și economiei naționale.

Situația aprovizionării cu gaze naturale pentru sezonul de iarnă

Președintele interimar al Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat că 80% din volumele necesare de gaze pentru sezonul de iarnă sunt deja asigurate. „Lunile decembrie și ianuarie sunt total acoperite”, a precizat Ceban. Cu toate acestea, există încă incertitudini legate de aprovizionarea continuă din surse externe, în special în contextul în care tranzitul gazelor naturale prin Ucraina ar putea fi afectat.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a efectuat recent o vizită la Sankt Petersburg pentru a discuta cu Gazprom despre tranzitul gazelor către regiunea transnistreană, în contextul în care contractul dintre Gazprom și Naftogaz expiră la 1 ianuarie 2025. Parlicov a admis că, în cazul în care tranzitul nu va putea fi asigurat, Moldova va trebui să achiziționeze energie electrică din alte surse, ceea ce va genera costuri mai mari pentru consumatori.

Perspectivele achiziționării de gaze de la Gazprom

La începutul acestui an, ministrul Parlicov a declarat că nu exclude posibilitatea ca Republica Moldova să cumpere gaze de la Gazprom, inclusiv pentru malul drept al Nistrului, în condițiile în care gigantul rus ar oferi un preț favorabil. Deși acest lucru ar putea reprezenta o soluție pentru aprovizionare, autoritățile moldovene sunt rezervate în privința riscurilor politice implicate de o astfel de decizie.

În acest context, Parlicov a anunțat că președintele Gazprom, Alexei Miller, a cerut autorităților moldovene să discute cu Ucraina pentru a convinge autoritățile ucrainene să permită tranzitul continuu de gaze naturale către Moldova și după 1 ianuarie 2025. Ministrul Energiei a subliniat importanța sprijinului internațional pentru a face față acestor provocări energetice majore.