Populaţia României nu va avea de suferit de lipsa gazelor naturale pe timpul iernii din acest an, în cazul în care Rusia nu ar mai furniza acesteia gaze, a declarat, vineri, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, într-un seminar financiar-bancar, organizat de BCR.
'În cazul celui mai greu scenariu, populaţia României nu va avea de suferit. De asemenea, nici utilităţile care asigură încălzirea şi apa caldă nu vor fi afectate în această iarnă. Avem şi opţiunea de a trece unele unităţi pe păcură. Avem opţiunea de a trece ELCEN pe păcură. În prezent, 10 milioane de metri cubi de gaze naturale sunt în stocare', a spus Nicolescu.
Producătorii interni de gaze vor fi obligaţi să vândă pe piaţa centralizată o parte din producţia lor în perioada 15 iulie 2014 – 31 decembrie 2018, potrivit Ordonanţei de Urgenţă 35/2014, publicată în Monitorul Oficial, care modifică Legea energiei electrice şi a gazelor naturale 123/2012.
'Începând cu data de 15 iulie 2014 şi până la 31 decembrie 2018, producătorii de gaze naturale din România sau afiliaţii acestora, după caz, au obligaţia să încheie tranzacţii pe pieţele centralizate din România, transparent şi nediscriminatoriu, pentru vânzarea unei cantităţi minime de gaze naturale din producţia proprie, destinată consumului intern, în conformitate cu reglementările emise de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE – n.r.)', se arată în textul ordonanţei.
În România, producţia internă de gaze este asigurată de doi mari producători, Romgaz şi Petrom, iar o mică parte reprezintă producţia companiei Amromco.
AGERPRES