Miercuri, pe 16 octombrie, Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a vorbit despre planul fiscal pentru realizarea deficitului pe 7 ani. Potrivit lui, în 2025 nu vor crește taxele.
Impozitele nu vor crește în 2025
Ministrul a anunțat că, în cadrul planului fiscal destinat îndeplinirii deficitului pe o perioadă de șapte ani, nu se preconizează creșterea impozitelor în anul 2025.
”Toată presiunea va fi pe reducerea cheltuielilor şi creşterea colectării. Indicatorul de performanţă în instituţiile de stat. Sunt lucruri care, până la urmă, sunt din punctul meu de vedere de bun simţ”, a declarat el la Prima News.
Referitor la deficitul pentru anul viitor, ministrul a menționat că acesta va înregistra o scădere graduală.
”Am impresia că 0,7% scădere faţă de anul acesta. În 2031, ajungem la 2,4%”, a spus acesta, precizând că România este singura țară în procedură de deficit.
”Vă daţi seama că toate ţările şi mai ales ţările puternice vor avea un deficit care se reduce în şapte ani”, a adăugat el.
Plafonul referitor la plafonul pentru IMM-uri
Cât despre jalonul referitor la plafonul pentru IMM-uri, Adrian Câciu a spus că va fi necesară o decizie politică care trebuie să fie asumată de toți politicienii, inclusiv de cei de la USR. De asemenea, ministrul a menționat că există un termen de 6 luni pentru a lua o decizie privind microîntreprinderile.
Oficialul a asigurat că nu se vor pierde bani, dar nu se vor încasa toți în același timp. Va exista o plată parțială. Din cele 74 de jaloane, 68 au fost considerate îndeplinite de către Comisie, în timp ce 6 rămân în discuție. De asemenea, din cele 37 de reforme incluse în cererea de plată nr. 3, 34 sunt considerate îndeplinite, iar 3 sunt încă neîndeplinite, conform evaluării Comisiei.
”Nu vom pierde niciun ban, nu vom încasa în acelaşi timp toţi banii. O să avem o plată parţială. Sunt 6 de jaloane care vor rămâne în discuţie, din 74, 68 au fost îndeplinite, considerate îndeplinite de către Comisie.
Din 37 de reforme prinse în cererea de plată nr 3, 34 sunt considerate îndeplinite, 3 sunt încă neîndeplinite, considerate de către comisie”, a spus acesta.
Câciu a subliniat că este necesară o decizie politică, care va implica și USR, în legătură cu jalonul referitor la microîntreprinderi.
Ministrul a subliniat că „este o decizie pe care trebuie să și-o asume toți politicienii”. De asemenea, el a menționat că avem la dispoziție un interval de 6 luni pentru a lua o decizie în legătură cu microîntreprinderile.
Cât despre faptul că decizia ar putea fi luată după alegeri, acesta a spus:
”Să ştiţi că tot noi le luăm, lumea asta politică este destul de mică, suntem câteva partide”.
”Am văzut şi eu aseară domnul Ciucă, cu postări pe Facebook. Cu siguranţă se vor întâlni liderii politici”, a adăugat Adrian Câciu, subliniind că decizia trebuie să fie luată de întreaga clasă politică, în colaborare cu mediul economic, și să se bazeze pe o analiză de impact.
Nicolae Ciucă a declarat că nu va mai participa la nicio ședință a coaliției
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că nu va mai participa la nicio ședință a coaliției, menționând că echipa tehnică de la PNL va discuta orice subiect legat de cererea de plată numărul 3. Referitor la scăderea pragurilor pentru IMM-uri, Ciucă a explicat că acest lucru ar putea conduce la pierderea a 1% din fondurile alocate jalonului respectiv și că trebuie să se analizeze efectele acestei măsuri.
El a subliniat că, pe de o parte, ne putem permite să pierdem o mică parte din bani, dar, pe de altă parte, riscurile sunt semnificative, existând posibilitatea ca multe întreprinderi mici și mijlocii, care în prezent au o cifră de afaceri de peste 150 de miliarde de lei, să se dizolve.