Executivul nu ia în calcul pe termen mediu îmbunătăţirea colectării impozitelor, conform proiectului programului de convergenţă, elaborat în luna februarie. Proiecţia bugetară a Guvernului pe 2010–2012 este una prudentă şi nu ia în calcul îmbunătăţirea gradului de colectare a impozitelor pe termen mediu în contextul unui mediu economic dificil, astfel că veniturile bugetare nu vor ajunge nici în următorii ani, calculat în metodologia UE, la 32% din PIB. Deşi
Executivul nu ia în calcul pe termen mediu îmbunătăţirea colectării impozitelor, conform proiectului programului de convergenţă, elaborat în luna februarie.
Proiecţia bugetară a Guvernului pe 2010–2012 este una prudentă şi nu ia în calcul îmbunătăţirea gradului de colectare a impozitelor pe termen mediu în contextul unui mediu economic dificil, astfel că veniturile bugetare nu vor ajunge nici în următorii ani, calculat în metodologia UE, la 32% din PIB.
Deşi arată că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va lua, pentru anul 2010, măsuri „de stimulare a conformării voluntare”, de combatere a evaziunii fiscale şi de creştere a eficienţei colectării veniturilor la buget, Guvernul admite însă că nu ia în calcul nici pe termen mediu îmbunătăţirea colectării, conform proiectului programului de convergenţă, elaborat în luna februarie.
„Creşterea conformării fiscale şi reducerea economiei informale reprezintă o provocare într-un mediu economic dificil, de aceea proiecţia bugetară a rămas prudentă şi nu ia în calcul îmbunătăţirea gradului de colectare a taxelor şi impozitelor pe termen mediu”, se arată la capitolul riscuri fiscale şi bugetare.
În aceste condiţii, prognoza până în 2013 relevă, conform metodologiei UE, că veniturile bugetare nu vor ajunge nici în următorii ani la echivalentul a 32% din PIB şi se vor plasa, într–o variantă optimistă, la 31,7% din PIB în 2010, la 31,9% din PIB în 2011 şi la 31,8% din PIB în 2012.
Într-un scenariu de risc, veniturile la buget nu vor depăşi 31,2% din PIB în 2010 şi în 2011 şi 31% din PIB în 2012.
Pentru acest an, Guvernul mizează, conform documentului, că va colecta venituri suplimentare în principal din reevaluarea taxelor de proprietate, creşterea accizelor, introducerea taxei pe cifra de afaceri a distribuitorilor de medicamente, rambursarea obligaţiunilor Rompetrol.
Premierul Emil Boc a declarat de mai multe ori că Guvernul va încerca în acest an să îmbunătăţească gradul de colectare a veniturilor la buget şi va introduce un impozit forfetar în domeniile cu un nivel ridicat de evaziune fiscală.