Guvernul nu dă înapoi! Se dau amenzi de sute de mii de lei! Sunt obligați să refacă toate facturile greșite

Sursă: Facebook

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a informat că ordonanța de urgență, adoptată marţi de Guvern, oferă libertatea Autorității Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) să aplice amenzi de peste 100.000 de lei furnizorilor care NU respect legea plafonării și compensării.

Marți, 25 ianuarie, ministrul Energiei a explicat că ANPC va avea autoritatea de a sancționa furnizorii de energie electrică care NU respect legea plafonării și comensării cu amenzi de până la 200.000 de lei. De asemenea, acesta a adăugat că furnizorii sunt obligați să refacă TOATE facturile emise greșit.

„Aveau prevăzute şi sancţiuni. Doar de 50.000 lei ANPC putea aplica. Acum poate să dea şi de 200.000 lei, iar ANRE are sancţiuni prevăzute până la 400.000 lei, chiar şi pentru facturile emise în luna ianuarie. Au şi primit amendă de 400.000 lei. Existau. ANPC avea o amendă mai mică. Acum are amendă clară pentru acest lucru de 200.000 lei.

În plus, faţă de acest lucru, am dat posibilitatea Autorităţii pentru Protecţia Consumatorului să facă verificările, pe text de lege specializat şi să poată aplica amenzi de până la 200.000 lei pentru încălcarea prevederilor aceste legi, practic pentru neaplicarea plafoanelor şi a compensărilor din lege. Rămâne în continuare prevederea prin care furnizorii sunt obligaţi să refacă toate facturile. Ei sunt obligaţi să refacă absolut toate facturile pe care le-au emis fără aplicarea prevederilor legii prezente”, a explicat Virgil Popescu.

Ce se întâmplă cu facturile greșite din ianuarie?

Întrebat de jurnaliști cum vor reface furnizorii facturile greșite din ianuarie (din moment ce prevederile din OUG adoptată marţi vor fi implementate pe 1 februarie) Virgil Popescu a explicat că:

„Cred că aţi uitat că noi am aprobat săptămâna trecută o altă ordonanţă care modifică legea 259. Nu am abrogat acel text. În acea ordonanţă de săptămâna trecută am obligat toţi furnizorii să refacă facturile întocmite fără luarea în calcul a plafonării şi compensării. Nu vorbim de faptul că am abroga ceva acum. Există acest text şi nu l-am abrogat. Asta v-am atras atenţia – că el există.”

Principalele prevederi ale ordonanței de urgență adoptată marți, 25 ianuarie

Marți, 25 ianuarie, Guvernul a discutat despre o nouă schemă de plafonare și compensare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale pentru persoanele fizice (consumatori casnici) și pentru persoanele juridice. Principalele prevederi pot fi vizualizate aici.

plafonare_compensare