Marcel Boloș, mesaj despre reducerea cheltuielilor bugetare
Marcel Boloş, ministrul Finanţelor Publice, a declarat că, în cadrul întâlnirilor de săptămâna aceasta cu premierul Marcel Ciolacu privind reducerea cheltuielilor bugetare, nu au fost stabilite încă decizii finale. El a accentuat că discuțiile nu vizează măsuri de austeritate.
El mai spune că termenul limită este 1 septembrie. Marcel Boloș a cerut răbdare pentru finalizarea măsurilor, subliniind că nu se discută despre austeritate, ci despre o mai bună colectare a veniturilor și eliminarea risipei în utilizarea banilor publici. Marcel Boloș a menționat că zvonurile legate de austeritate sunt nedrepte.
„Nu au fost luate măsuri finale pe această componentă, termenul este data de 1 septembrie, să avem răbdare pentru ca să se definitiveze aceste măsuri şi apoi vom veni cu ele. În niciun caz nu discutăm despre austeritate, am văzut dimineaţă zvonistica aceasta nedreaptă. Discutăm despre o mai bună colectare a veniturilor şi înlăturarea risipei în utilizarea banilor publici”, a afirmat Marcel Boloș, miercuri, într-o conferinţă de presă.
Cheltuielile bugetare, provocate de măsurile de majorări salariale
El a discutat despre creșterile recente ale cheltuielilor bugetare, explicând că acestea sunt rezultatul majorărilor salariale implementate ca urmare a grevelor desfășurate în primăvara acestui an de diverse categorii de angajați din sectorul bugetar.
Marcel Boloș menţionează că aceste majorări sunt reflectate în contul de execuţie bugetară.
El a întrebat retoric ce ar putea fi negativ în cheltuielile pentru bunuri și servicii care includ cheltuielile cu medicamentele, sănătatea oamenilor și contractul-cadru ce asigură servicii medicale suplimentare pentru populație.
„Acolo, în cheltuielile cu bunurile şi serviciile sunt cheltuielile cu medicamentele, cu sănătatea oamenilor, cu contractul-cadru care a fost încheiat prin care s-au asigurat mai multe servici medicale pentru populaţie, ce este rău în asta?”.
Nu s-au purtat discuții cu privire la reduceri ale cheltuielilor în administrațiile locale
Ministrul Finanțelor a clarificat că, atunci când a fost întrebat despre posibile reduceri ale cheltuielilor în administraţiile locale, nu s-au purtat discuţii pe această temă.
El consideră că ar fi „total injust” ca deciziile privind plafonarea cheltuielilor să fie luate de la nivel central pentru administraţiile locale. Ca exemplu, el a menţionat situaţia în care, din cauza plafonării cheltuielilor, într-o localitate un bec ars ar putea rămâne neînlocuit.
În schimb, ministrul Finanțelor a propus ca nivelul central să se ocupe de demersuri, menționând că există suficient spațiu bugetar pentru a fi utilizat într-un mod mai eficient.
„Nu este sub nicio formă explicabil ca noi să perturbăm partea aceasta de servicii publice locale care este în grija primarilor. Dumnealor au grija comunităţilor, se preocupă de proiectele de investiţii. Haideţi să-i lăsăm pe dumnealor în pace şi, la nivel central, să facem aceste demersuri pentru că la noi există spaţiu bugetar suficient pentru a-l putea folosi în alte modalităţi şi într-o formă mai chibzuită”, a explicat Marcel Boloş.