Ministrul finanţelor, Ioana Petrescu, spune că nu s-a decis ce curs de schimb va folosi la calculul accizelor în 2015, deşi Codul fiscal are prevederi clare în acest sens. Atâta timp cât scenariile arată că nu pare deloc plauzibil ca anul viitor rata de schimb să fie mai mare decât cea de anul acesta, de 4,7380 lei/euro, rezultă că guvernul nu exclude modificarea formulei pentru a menţine accizele la fel de mari. Cursul pe care îl va anunţa BCE azi este decisiv, iar Finanţele nu vor să se pronunţe înainte de a afla dacă e avantajos pentru buget.
Până la 1 ianuarie 2014, valoarea în lei a accizelor se stabilea în funcţie de cursul comunicat de BCE în prima zi lucrătoare din luna octombrie a anului anterior. Prin urmare, în 2014, ar fi trebuit folosit cursul de 4,4485 lei/euro.
Guvernul a găsit anul trecut un artificiu prin care să obţină un curs mai avantajos pentru buget. Acum, Codul fiscal prevede că pentru accize se alege rata de schimb mai mare din cele comunicate în prima zi lucrătoare din luna octombrie în ultimii doi ani, înainte de aplicare.
Aşa a fost stabilit, pentru 2014, cursul din 2012, de 4,5223 lei/euro, mai mare cu 1,67% decât cel din 2013. În plus, Codul fiscal a introdus şi indexarea cu inflaţia anuală. Anul trecut, inflaţia luată în calcul a fost de 4,77%.
În 2014, accizele au fost calculate la un curs de 4,7380 lei/euro. Specialiştii în taxe arată că, în 2015, este foarte puţin probabil ca rata de schimb folosită în acest scop să fie mai mare.
Despre scenariile de calcul pentru 2015, Capital a scris aici
În nota de fundamentare a OUG de modificare a Codului fiscal din toamna anului trecut, decizia este motivată astfel: „urmare a rezultatelor negocierilor Guvernului cu Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Comisia Europeană, din data de 4 noiembrie 2013, a fost convenit ca în situaţia în care cursul de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, este mai mic decât cursul de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul anterior anului precedent (…) se determină prin transformarea sumelor exprimate în echivalent euro, pe baza cursului de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul anterior anului precedent“.