Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat luni, 14 februarie, într-o conferință de presă la sediul PSD, că în viitorul apropiat se va renunța la acordarea tichetelor de masă pentru persoanele care se vaccinează, fără a menționa o dată.

Tichetele de masă nu mai au un viitor

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, crede că tichetele de masă pentru vaccinare „nu mai au un viitor”, precizând că acest mecanism a fost pus în aplicare pentru stimularea campaniei de vaccinare, dar, din păcate, acest lucru nu a funcţionat „în mod deosebit”.

Alexandru Rafila a fost întrebat, luni, într-o conferinţă de presă, dacă tichetele pentru cei care se vaccinează cu schema completă vor mai fi acordate.

„Problema nu este a bugetului, există buget pentru acordarea lor. Au fost un element de stimulare, acum vă las pe dumneavoastră să apreciaţi dacă au într-adevăr un efect stimulativ. Nu sunt un ajutor, ci era vorba de un element care să stimuleze vaccinarea. Vaccinarea s-a prăbuşit. O mie de oameni se mai vaccinează cu prima doză în România.

Nu cred că în momentul de faţă aceste tichete mai au un viitor, mai degrabă pentru că discutăm despre un mecanism care a fost pus pentru stimularea vaccinării, care, din păcate, nu a funcţionat în mod deosebit”, a afirmat Rafila.

Întrebat dacă se poate renunţa la aceste tichete, ministrul Sănătăţii a răspuns: „În perioada următoare vom discuta despre această posbilitate. Cred că ne vaccinăm ca să ne protejăm sănătatea, nu ca să luăm tichete”.

Rafila spune când vom avea primele ridicări de restricții

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a mai avansat primul termen de la care România ar putea renunța la purtarea măștii în aer liber. Rafila spune că măsurile se vor lua gradual, odată cu scăderea numărului de cazuri noi, care se va corela și cu gradul de ocupare al secțiilor ATI.

Rafila a explicat că în două sau trei săptămâni se va renunța la purtarea măștii în aer liber. Evoluția numărului de persoane care sunt în AT are „o stabilizare, o creștere ușoară”.