Problema arieratelor a fost unul dintre subiectele discutate, vineri seara, de premierul Emil Boc cu oficialii Fondului Monetar Internaţional.
"Pentru a îmbunătăţi mecanismele de monitorizare şi control al arieratelor, începând cu anul 2011, autorităţile locale vor fi obligate să includă plăţile de arierate în execuţia bugetară proprie şi nu vor mai putea angaja noi cheltuieli sau împrumuturi înainte de a rambursa vechile datorii", au arătat sursele citate.
Potrivit acestora, miniştrii vor fi la rândul lor obligaţi să monitorizeze mai atent modul în care companiile din subordine se încadrează în plafoanele de angajamente financiare şi să aplice sancţiuni drastice, incluzând desfacerea contractului de muncă şi atragerea răspunderii administrative, în cazul directorilor care depăşesc acest plafoane. 
De la începutul acordul stand-by cu România, în luna mai 2009, Guvernul a cerut derogare pentru ţinta de arierate la fiecare evaluare, nereuşind să se încadreze în valorile trimestriale asumate.
Calendarul privind ţintele de arierate renegociat cu FMI în luna februarie stabilea reducerea stocului până la 1,27 miliarde lei la finele lui martie, la 1,09 miliarde lei la jumătatea anului, 810 milioane lei după primele nouă luni şi 480 de milioane lei la sfârşitul anului.
Arieratele la buget trebuie eliminate în totalitate până la finele lunii aprilie 2011, când este stabilită şi închiderea programului actual cu FMI.
O misiune a FMI este prezentă începând din 20 octombrie, la Bucureşti, pentru evaluarea acordului în derulare şi începerea discuţiilor preliminare cu autorităţile române pentru încheierea unei noi înţelegeri. Vizita delegaţiei FMI se va încheia pe 1 noiembrie.
Sursa: Mediafax