Producatorii, asociatiile si fermele agricole care detin exploatatii pentru infiintarea de plantatii viticole, pomicole si arbusti fructiferi vor putea beneficia de sprijin financiar in valoare de aproximativ 7,68 milioane lei, potrivit unei Hotarari adoptate de Guvern.

Sustinerea financiara are drept scop incurajarea infiintarii plantatiilor viti-pomicole cu potential de productie competitiv, precum si extinderea productiilor ecologice, sumele fiind asigurate din bugetul alocat Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.

Sprijinul financiar pentru infiintarea plantatiilor viticole, cu soiuri nobile pentru struguri de masa si de vin, admise in cultura este de 5.540 lei pe hectar, pentru infiintarea plantatiilor pomicole cu specii semintoase este de 1.998 lei pe hectar, iar pentru infiintarea plantatiilor cu specii samburoase este de 989 lei pe hectar.

Suprafetele minime eligibile pentru care se acorda sprijin financiar sunt de un hectar pentru vita de vie si pomi fructiferi si de 0,3 hectare pentru arbusti fructiferi.

Pentru a beneficia de acest sprijin financiar producatorii agricoli trebuie sa detina sau sa administreze o exploatatie agricola comerciala de profil, sa infiinteze plantatiile de vita de vie sau soiuri nobile pentru struguri de masa si de vin, a plantatiilor de pomi si arbusti fructiferi cu o structura de specii si soiuri cu respectarea prevederilor Catalogului Oficial privind soiurile de plante de cultura din Rom