Guvernul a prezentat miercuri Planul Național de Investiții și Relansare Economică, un document lăudat pe măsură de Premierul Ludovic Orban, care a spus că fără contribuția Președintelui Klaus Iohannis nu ar fi fost posibilă o asemenea realizare.

Una din principalele prevederi este însă crearea un fond de investiţii naţional, care să fie iniţial capitalizat din fonduri publice şi apoi să fie listat la bursă.

Adică o inițiativă perfect similară cu Fondul Suveran de Dezvoltare  și Investiții – FSDI pe care guvernarea PSD a eșuat să îl înființeze, în pare parte și ca urmare opoziției înverșunate a liberalilor.

”O mega escrocherie”

”Înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii este o mega escrocherie care are ca rol punerea sub control politic al celor mai importante şi profitabile companii de stat”, scria Ludovic Orban pe Facebook, în martie 2019, despre inițiativa PSD.

La rândul său, europarlamentarul PNL Cristian Bușoi, președinte la vremea aceea al PNL București, ”a demascat adevăratele interese ale PSD”, din spatele FSDI: ”se concentrează pe așa zisul Fond Suveran de Investiții, care în realitate reprezintă o mega escrocherie a actualului Guvern și evident al celui care conduce din umbră și ia decizii, vorbim de președintele PSD Liviu Dragnea”, spunea în martie 2019 Bușoi pentru psnews.ro.

Iar Remus Borza, fostul consilier economic al Premierului Orban, numea FSDI ”o pradă pentru rechini”: ”Capitalul FSDI se constituie din aport în natură, constând în participațiile majoritare sau minoritate ale statului la 33 de companii, pe când capitalul social al Fondului Polonez de Dezvoltare se constituie din alocări bugetare, fonduri UE, finanțări bancare, emiteri de obligațiuni.

”România nu are resurse și excedente”

Fondul Suveran al Norvegiei s-a creat din excedentul de lichiditate rezultat din exportul de petrol și gaze. De principiu, fondurile suverane manageriază excesul de lichiditate al respectivelor state. Pe acest criteriu, întâlnim două tipuri de fonduri suverane: Commodity şi Non-commodity.

Fondurile Commodity valorifică veniturile provenite dintr-o resursă în exces: petrol și gaze în Norvegia, statele Golfului sau Rusia, cupru în Chile, diamante în Botswana.

Fondurile Non-commodity administrează excedentele comerciale din operațiunile de export – China, Singapore sau Coreea de Sud.

Din păcate, România nu are nici resurse și nici excedente comerciale, ci doar deficite”, scria Borza pe blogul său în noiembrie 2018.

Între timp, deficitele României nu s-au diminuat, din contră, s-au adâncit. Iar declarațiile ministrului de Finanțe, Florin Cîțu, au lăsat să se înțeleagă că listarea pe bursă a CEC Bank și a Hidroelectrica s-ar face tocmai pentru a putea finanța fondul suveran pregătit de liberali.

Acum inițativa pare însă una bună.

Că tot a venit vorba de Florin Cîțu, nici el nu a scăpat nicio ocazie să atace FSDI-ul PSD-ului.

Fonduri uriașe controlate politic

”Cei care lucrează cu sau pentru Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii riscă să piardă tot, fiindcă FDSI ar putea fi desfiinţat, pentru că e neconstituţional. OUG care reglementeaza fondurile suverane de investiţii este neconsituțional. Fără dubii.

Imaginati-vă, de exemplu, că FSDI reuşește să păcălească câţiva investitori să cumpere obligaţiuni emise de această instituție. Peste câteva luni FSDI se desființează pentru ca este neconstituţional.

Deşi, nu cred că există vreo agenţie de rating care să ofere rating unei instituţii cu un risc mare de a fi desfiinţată. Iar investitorii nu cumpară obligațiuni dacă nu există rating. Totuși, eu vreau să vă avertizez că riscaţi să pierdeţi tot dacă intraţi în relații contractuale cu FSDI”, scria actualul ministru de Finanțe pe Facebook, în noiembrie 2018.

În concluzie, FSDI a fost aspru criticat, la vremea respectivă, atât de adversarii politici ai PSD, cât și de presa economică și de analiștii de profil, care acuzau faptul că zeci de miliarde de lei ar fi intrat pe mâna unor oameni numiți politic la conducerea Fondului.

PSD nu se bucură

În plus, ”activele ce se doresc a fi înglobate se află deja în proprietatea Statului, dau dividende substanțiale, iar guvernul poate investi banii așa cum dorește, fără să mai fie nevoie de aceste instrumente intermediare”, explica atunci analistul financiar Aurelian Dochia.

”Asistăm de fapt la o suveică, prin care fonduri foarte valoaroase ale statului vor fi preluate de niște băieți deștepți. Pe scurt, la o țeapă. La o altă mega-escrocherie de tipul Fondul Proprietatea”, avertiza și analistul economic Radu Soviani.

În final, mai trebuie spus că preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a susținut miercuri că programul de relansare economică semnat de Guvernul Orban este copiat după programul economic al PSD.

El a amenințat din nou cu moțiunea de cenzură, semn că social democrații nu sunt dispuși să își susțină propriul program, dacă este implementat de alții.