Guvernul a adoptat în ședința de joi Ordonanța de Urgență care dă practic startul pentru privatizarea mascată a ultimelor companii în care statul român mai este acționar.
Astfel, Ordonanța modifică Legea 173/2020, propusă și adoptată prin votul parlamentarilor PSD, prin care se interzicea pentru 2 ani înstrăinarea participațiilor statului. Participațiile includ și activele nu numai acțiunile.
Entități juridice pe hârtie
Guvernul Orban dorește însă scoaterea activelor companiilor din rândul interdicțiilor, pentru a le putea înstrăina prin vânzare.
Companiile de stat ar putea rămâne astfel doar entități juridice pe hârtie, după ce ar rămâne fără activele lor cele mai valoroase, pe care Guvernul intenționează să le vândă.
Pe lista companiilor vizate de Guvernul liberal s-ar putea afla CEC, Hidroelectrica, Romgaz, Transgaz, Portul Constanta, Aeroportul Henri Coanda sau Tarom.
Întoarcere în anii ’90
Este o întoarcere la metoda privatizării prin vânzarea de active, care a dus la punerea pe butuci a industriei și economiei românești în anii ’90.
Semnalul de alarmă a fost tras de analistul economic Adrian Câciu în data de 2 septembrie, când Ordonanța a mai fost odată pe ordinea de zi, dar s-a reușit amânarea ei în ultima secundă, datorită unor intervenții ale unor structuri care au înțeles că odată cu vânzarea activelor, statul român va rămâne cu companiile doar pe hârtie.
Guvernul Orban însă a repus însă proiectul Ordonanței pe ordinea ședinței de joi, după care a adoptat actul normativ.
Textul de lege
”Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.
Articol unic.
Legea nr. 173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în
activitatea economică, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 736 din 13
august 2020, se modifică după cum urmează:
1. Art. 1 se modifică și va avea următorul cuprins:
“Se interzice, pentru o perioadă de 2 ani, înstrăinarea acțiunilor deținute de stat la
companiile şi societăţile naţionale, la instituții de credit, precum şi la orice altă societate la
care statul are calitatea de acţionar, indiferent de cota de capital social deţinută ”.
2. Alineatul (1) al Articolului 2 se modifică și va avea următorul cuprins:
“ Se suspendă, pentru o perioadă de 2 ani, orice operaţiuni privind înstrăinarea acțiunilor
deținute de stat la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la alte societăţi la care statul are calitatea de acţionar, aflate în curs de realizare”.”, se arată în actul normativ semnat de Premierul Ludovic Orban.
Foto: INQUAM / George Călin